Vad är en hingst?

July 29

En hingst är en vuxen man häst som inte har kastrerats. Typiskt större och mer muskulös än kvinnliga hästar eller kastrerades hanar, är hingstar kända för sin imponerande kroppsbyggnad. Hingstar används ofta som dubbar för avel, men kan användas för arbete eller tävlingsändamål samt.

En manlig häst når mognad vid ungefär fyra års ålder. Innan denna punkt, är hästen känd som en hingst och får inte ha uppnått full tillväxt eller sexuell mognad. Colts är typiskt kastrerades i deras första år, men moderna kirurgiska tekniker möjliggöra valack eller kastrering av hästar i alla åldrar. Eftersom valack minskar normalt aggressivt beteende, kan det ske på äldre hingstar efter sina häcknings år har gått. Valack en hingst hindrar den från att producera avkomma, men också kan göra hästen mer lyhörd för träning och lättare att hantera.

Tvärtemot vad många tror, ​​de flesta hingstar inte dominerande flockledare. Istället kommer huvudet hingst av en besättning fungera som en vakt och vallhund, medan den dominerande stoet tenderar att vara den verkliga ledare. I allmänhet kommer en besättning tolerera endast några hingstar innan den går in i mindre flockar. Dominerande hingstar minska konkurrensen på vilda hjordar genom att driva bort hingstar som närmar mognad.

Temperament är ofta en faktor när man köper eller höja en hingst. Även om inte alla hingstar är svåra att hantera, många är hög pigg och envis, särskilt under häckningssäsonger. Det finns många olika teorier om hur man bäst för att höja och hantera en hingst. Vissa lärare förespråkar isolera hästen efter avvänjning, för att förhindra den från att bygga en dominant humör genom att utmana andra unghästar. Andra föreslår att en hingst inte bör hållas helt borta från andra hästar eller djur företag, men bör tillåtas att umgås med en besättning för ett par timmar om dagen.

En vältränad hingst kan vara en värdefull tillgång i nästan varje område av horsemanship. Förutom att avelsdjur, vissa raser av hingst gör utmärkta tävlingshästar och är noga uppvuxna att producera ännu mer överlägsen avkomma. Styrkan och muskulatur av hingstar gör dem till utmärkta arbetshästar. Många hingstar används också i hästtävling, såsom hoppning.

Hingstar är vanligare i vissa hästkulturer än i andra. I USA och Västeuropa, de flesta manliga hästar är kastrerades för att göra dem mer fogliga, vilket innebär att endast ett fåtal av de finaste hingstar intakta skapa avelshingstar. I delar Asien, dock hästar är sällan kastrerades och hingstar är ofta den bästa ansedd typ av häst för ridning och racing.

  • Hingstar anses vara de bästa hästar för racing.