Vad är getingar?

November 1

Getingar är något djur så Hymenoptera och underordning Apocrita som varken ett bi eller myra. Det finns över 200.000 arter, vilket gör getingar en av de mest skiftande grupper av insekter. De mest kända typerna är den gemensamma geting (Vanlig geting), Yellowjackets (medlemmar av släkten Vespula och Dolichovespula), och Bålgeting (Vespa crabro). Dessa djur är i allmänhet kategoris på högsta nivå av om de är socialt eller ensamma. Gruppen utvecklades troligen i trias perioden, cirka 225 miljoner år sedan.

Liksom alla andra insekter, getingar är ryggradslösa leddjur som reproducerar med en larvstadiet. De har två par vingar som används för flygning. Honorna har en stinger, som utvecklats från en kvinnlig könsorgan kallas en gadd, vilket är frånvarande hos män. De flesta getingstick är smärtsamma och obehagliga, beskrivs av entomolog Justin O. Schmidt som "likt en matchhead som fälls ut och brännskador på huden." Några sällsynta arter, som den asiatiska jätten hornet, kan producera svider så giftiga att de kan döda. Sting av den asiatiska jätten hornet beskrevs av en japansk entomolog, Masato Ono, som "som en het spik drivs in i mitt ben." Till skillnad från bin, getingar saknar hullingar på sina gaddar, vilket innebär att de kan sticka flera gånger.

Både geting vuxna och larver är de ledande parasiter i insektsvärlden, och det finns en parasit wasp för praktiskt taget varje skadedjur insekt, vilket gör dem mycket användbara för skadedjursbekämpning. Larverna är parasitoid, vilket innebär att de är parasiter under larvstadiet. Ca 10-20% av insekter är parasiter, men getingar i majoritet i särklass. Vissa är parasit i sina vuxna former såväl, men dessa tenderar att vara små, 1/100 till 3/4 av en tum lång. Som ett resultat, de oftast tenderar att gå obemärkt av människor, även om de dödar många skadeinsekter.

Getingar som inte parasit bygga bon. Detta inkluderar både rovgiriga asociala och sociala getingar. Båda typerna bygga bon slut på papper som skapas genom att tugga trämassa och mixning av den med saliv. De väljer skyddade områden såsom vindar eller hål i marken, med direkt tillgång till utomhus ett måste. Bona har små celler för att lägga ägg i. Asociala getingar lägger äggen och lämna dem, medan den sociala typen fortsätter interaktioner som äggen förvandlas till larver och sedan vuxna.

  • Bin kan bara sticka en gång.
  • Både sociala och asociala getingar bygger bon slut på papper skapas genom att tugga trämassa och blanda det med saliv.
  • En gul jacka, en typ av geting.