Vad är en "Big Girl s Blouse"?

May 24

Idiomet "big flickans blus" är en nedsättande fras som används för att beskriva en man som är svag eller mesiga eller som uppträder på ett feminint sätt. Termen, en brittisk och svenska slang fras, också tillämpas på en man som gnäller mycket eller är särskilt noga. Även används ibland i en nedsättande sätt, är det nu oftast används i retas eller bantering. Med ursprung i Storbritannien, är frasen inte i allmänt bruk i USA. Medan vissa fraser gång används uteslutande för att beskriva män nu tillämpas på kvinnor också, fortsätter frasen stora flickans blus som ska användas nästan uteslutande för att beskriva män.

Som idiom går, är detta en ganska ny fras, kommer inte i bruk förrän om 1960-talet. Det första skriftliga referens använder frasen spelas in i 1969 i sitcom nära och kära. Vissa attribut ursprunget till uttrycket till tv-serien, men andra experter språk tror att det kan ha funnits innan dess och kan ta sitt ursprung från en tid då många människor linje torkade sina kläder utomhus. Frasen "flaxande som en stor flicka blus" kan vara det sätt på vilket frasen ursprungligen uttrycktes. Denna fras beskrev en stor bit av kläder fladdrande i vinden under line-torkning och användes för att beskriva en man som blev lätt skrämda.

Snarare än stora flickans blus, är frasen ibland uttryckt som stor flicka skjorta, även om den har exakt samma innebörd och används på exakt samma sätt. Det är sannolikt bara en variant av den ursprungliga slanguttryck eller är den ursprungliga slanguttryck. Ett slangord shirty var populär i norra England så tidigt som på 1840-talet och innebar någon som var lätt irriterad. Fraserna att få sin tröja ut och hålla din skjorta på, både med hänvisning till någon förbereder sig för att slåss, var också i bruk vid denna tid och sades som ett sätt att berätta en arg person att lugna ner sig. Det finns vissa spekulationer om att shirty, dessa två fraser, och stor flicka skjorta är relaterade till sitt ursprung och trädde det gemensamma språket i närheten samtidigt.

Som med många idiom har slang frasen stora flickans blus arbetat sig in i konst och underhållning. En australiensisk programmet tog frasen som sin titel på 1990-talet. En skiss komedishow, Big Girls Blus: s ursprungliga fyra episoder och piloten förblir populära online och DVD.