Vem var Antonio Vivaldi?

September 6

Antonio Vivaldi är en kompositör av den sena barocken, född 1678. Som en nyfödd hans hälsa var dålig och han genast döpt för att säkerställa sin plats i himlen om han dog. Hälsofrågor skulle plåga honom under större delen av sitt liv, vilket för tiden var faktiskt ganska lång. Han bodde fram till 1741, dör några månader efter hans 61: a födelsedag.

Antonio far, Giovanni Battista Vivaldi, var en barberare som hade blivit en violinist. Han lärde sin son att spela fiol tidigt, och den yngre Vivaldis senare kompositioner är ett uttryck för denna kärlek till stränginstrument. Både far och son turnerade tillsammans i Venedig, men Antonio började studie för prästerskapet när han var 15.

Vivaldi var behäftad med vad många tror kan ha varit astma, eftersom det sågs till som en "åtstramning i bröstet." Även kompositören prästvigdes 1703, 1706 fick han en dispens för att lämna prästämbetet. Hans nästa arbete var som en fiollärare på en skola för föräldralösa flickor i Venedig. Han skrev många musikaliska stycken för flickorna, och de turnerade Venedig emot mycket kritik på vägen.

Hans position som lärare ofta anses vara anledningen till att många violinsolon av kompositören är lättillgänglig för juniorviolinister. Även om de kräver skicklighet, kan de vanligtvis utföras väl av dem som har studerat violin i fem eller sex år. Yngre artister väljer ofta Vivaldi kompositioner som solo eller audition material.

Hans position med barnhemmet var av och på, på grund av fluktuerande förmåga att betala Vivaldi. Historiker vet dock att han skrev över 100 konserter 1723-29, speciellt för skolan. Under sin livstid skrev han över 500 Concertos, med den största andelen av de för violinister. Han skrev också över 40 operor, som sällan utförs, samt en mängd både sekulära och heliga psalmer och sånger.

Musiken av Vivaldi var tänkt att tilltala inte bara till de övre klasserna, men var att avnjutas av alla. Man kan anta att hans tidiga rötter som en resande musiker med en far från de lägre klasserna måste ha påverkat hans beslut i sammansättningen. Hans musik är ljusa, glada och intrikat.

Vivaldi föll i onåd när han åldrats och var ofta kritiserats av samtida kompositörer, som ansåg att en del av hans arbete var repetitiva i temat. Sent i hans liv, Vivaldi sålde många av hans pjäser att flytta till Wien, där han trodde att hans arbete kan vara bättre emot. Men i Wien, var hans arbete inte uppskattas, och han dog utfattig och ensam. Hans arbete var sällan utförs tills 20-talet, då intresset för Vivaldi reestablished.

Musik historiker insåg vid denna tid som Vivaldi är en av de stora övergångs konstnärerna och att mycket av hans arbete är ett tillkännagivande av den klassiska perioden som var att radikalt förändra musik på 1750-talet. Vivaldis populäraste arbete idag är fyra concerto pjäs, The Four Seasons, som för många anses vara en enastående arbete. De flesta av hans violinstycken är mycket väl haft, men det är de skiss violin delar Seasons som är representativa för den storhet här kompositören, som gillar många av hans samtida, inte fick den uppskattning han förtjänade under sin livstid.

  • Vivaldi sålde många av hans verk att leva i Österrikes huvudstad Wien, där han kände att han skulle vara mer uppskattat, men var det inte.
  • Antonio Vivaldi turnerade med sin far i Venedig, Italien.