Vad är en Curry Tree?

November 4

Curry träd är ett tropiskt till subtropiskt träd hemma i Indien. Som ni kanske förstår av namnet, är bladen av curry träd som används i Sydostasien matlagning, och de är särskilt populära i Indien och Sri Lanka. Förutom för odlas som en användbar kulinarisk träd, är curry trädet också odlas för dess attraktiva bladverk och aromatiska blommor. I de områden i världen där klimatet är gynnsamt för odling curry träd, kan dessa träd finns på vissa trädgårdsleverantörer, och på de asiatiska marknaderna, särskilt marknader som fokuserar på indisk mat.

Detta träd är formellt kallas Murraya koenigii, och det är också ibland kallas curry-lövträd. I vilt, kan det växa upp till 20 fot (sex meter) hög, med en slät stam, enkla avlånga blad, och nätta vita blommor som producerar en stark doft under blommande säsongen. Blommorna utvecklas till svarta bär, som för övrigt giftiga, så de bör undvikas.

Curry blad används i en mängd olika i Sydostasien rätter, typiskt är rostade i olja i tillagnings lådan innan andra ingredienser tillsätts. Bladen lägger en distinkt doft och smak till den färdiga maträtten, och de sägs vara välgörande för matsmältningen förutom att vara smakrik. I vissa regioner, konsumenter även tugga bladen raka.

Den "curry" i namnet kan vara lite förvirrande, eftersom curry trädet inte producerar blad med smak likt curry. Namnet är en referens till den tamilska ordet kari, som hänvisar till någon form av ångade skål, särskilt en med grönsaker, snarare än de kryddiga rätter smaksatt med gurkmeja som många västerlänningar förknippar med ordet "curry."

Curry träd trivs i USDA zoner nio till 11, och de föredrar fullt skiljas sol och väldränerad jord. Många trädgårdsmästare ändra sin jord med saker som torv för att främja hälsosamma dränering, vilket gör att trädet torka ut helt mellan vattningarna. Årlig beskärning hjälper trädet producera mer smakrika blad genom att främja ny tillväxt; bladen kan skördas när som helst och används färskt för den bästa smaken. Curryblad kan också torkas eller frysas för senare användning.

Både frön och rotskott kan användas för att propagera curry trädet. Om växa från frö, är det en bra idé att använda frön som är så färsk som möjligt, eftersom fröna inte håller väl.

Vissa människor förväxlar curry trädet med curry blad växten, även känd som Helichrysum italicum. Dessa två anläggningar är inte samma sak; curry blad anläggningen har en stark lukt av curry, snarare än den unika doft av curryblad, och det är hemma i Medelhavet. Det är också en låg-växande växt, snarare än ett träd, och bladen är otvetydigt inte curry blad.

  • Blad av curry trädet används i asiatisk matlagning.
  • Curry blad används i många indiska rätter som kyckling curry.