Vad är Bubble Christmas Lights?

November 6

Bubble julbelysningen är dekorativa objekt som består av ett plaströr av vätska som stiger från en bas med en glödlampa inuti. De kan komma på ett snöre av flera lampor eller separat som ett rör och bas som kan snäppas över en vanlig jul ljus. Traditionellt vätskan var något med en låg kokpunkt, såsom en lätt olja eller metylenklorid. Värmen från glödlampan skulle orsaka vätskan att bubbla, därav uttrycket bubblan lampor. Moderna versioner använder vanligtvis LED-ljus för att duplicera effekten av bubblande vätska.

Tidiga versioner av bubbla juleljus hade ofta en tydlig glödlampa och färgad vätska i röret. Det fanns också några versioner med färgat ljus och klar vätska. Fler moderna variationer inkluderar glitter i vätskan, dekorativa baser, och ljus för andra helgdagar som Halloween.

Färgen på plastbasen kan också variera. Tidiga versioner av lamporna hade vanligtvis plastdelar som var grönt, rött, blått och gult. Moderna bubbla lampor kommer i ett ännu bredare utbud av färger.

De flesta moderna versioner av julen bubbla lampor innehåller inte vätska, utan snarare har bubblor etsade i sidorna av röret. Lamporna kan vara stationär eller har LED element i dem som ändrar färgen på ett sätt som imiterar hur bubblorna gång dök upp i röret. Det finns nu också större bubbla lampor fyllda med destillerat vatten som är gjorda för att kunna stå på egna.

Bubble julbelysningen har konsekvent funnits i någon form sedan de togs fram på 1940-talet. De var först i Manchester, England, men spred sig snabbt till andra länder som deras popularitet växte. Bubble ljus var oftast används som dekorationer i hela 1950- och 1970-talet, då de i huvudsak ersättas med mindre mängd ljus mest populära under resten av århundradet. De har sedan dess haft ett uppsving i popularitet som en retro jul dekoration.

Lamporna har funnits i flera storlekar, spänningar och konfigurationer genom åren. Tidiga versioner av bubbla lampor kom åtta lampor till en sträng med 15-volts glödlampor. Lökarna var skruvas in i en bas. Det finns två typer av bas som används för moderna versioner av bubbla julbelysningen: en kil bas i vilken en 12-volts glödlampa kan snäppas på plats eller en kandelaber-stil bas som accepterar 120-volts glödlampor.