Vad var SARS Outbreak?

July 22

Sars-utbrottet inträffade i Asien 2003. Svår akut respiratorisk sjukdom, även känd som SARS, orsakas av coronavirus. Sjukdomen ofta lett till lunginflammation, och i vissa fall utvecklats till akut andnöd. Den 2003 SARS-utbrottet spridit sig till 24 länder och smittade mer än 8000 personer under loppet av några månader. Bara USA såg åtta bekräftade fall av sars under utbrottet.

Symtom på SARS liknade influensa och inkluderade feber, värk i kroppen, tryck över bröstet, och hosta. Den allvarligaste symtomet var problem med att andas. När detta blev svår, andnödssyndrom utvecklats och ledde till död i vissa fall.

Sjukdomen spreds genom kontakt med nysningar från andra som var infekterade med sars. Till exempel, andas i andnings partiklarna när någon med SARS nös, överfört sjukdomen. Under 2003 utbrottet, spred den lätt på platser där människor var i nära kontakt, till exempel på skolor och arbetsplatser.

Eftersom SARS orsakades av ett virus, kan patienter inte behandlas med antibiotika. Behandlingen involverade lindra symtomen. Smärtstillande och mediciner till lägre feber gavs. Vissa människor utvecklade diarré och behövde vätskeersättning. I de fall där allvarliga andnödssyndrom utvecklats, var en ventilator som behövs för att hjälpa till med andningen.

På grund av utbrottet sars 2003, Världshälsoorganisationen (WHO) har utarbetat en plan för att begränsa spridningen av sjukdomen. Utbrottet tidslinje startar i slutet av februari 2003, med diagnosen en atypisk lunginflammation i Hong Kong. Denna sjukdom blev senare känt som SARS.

För att förstå hur snabbt sjukdomen framträdde, spridning, och innehölls, är det viktigt att förstå utbrottet tidslinje. I mars 2003 släppte WHO en global varning om SARS-utbrottet, eftersom det spridit sig till 13 länder. I april genomfördes en varning utfärdas för att undvika all onödig resa till Hong Kong på grund av sars-utbrottet. I maj samma år, hälsatjänstemän gjorde ytterligare försök att förhindra spridning av viruset genom att stänga skolor i Peking för ett par veckor.

Det visade inneslutningsinsatser arbetade i början av sommaren 2003. Antalet sarsfall minskat kraftigt. I juni 2003, WHO lyfte resevarning och meddelade den snabba spridningen av sjukdomen hade minskat, och utbrottet verkade inne. Den sista bekräftade fallet av SARS rapporterades under hösten 2003. Forskare är inte säker på vad som orsakade sjukdomen först visas eller varför det slutade.

  • Flagga av Hong Kong, där SARS först dök.
  • I SARS fall där allvarliga andnödssyndrom utvecklats, var en ventilator som behövs för att hjälpa till med andningen.