Vad är en färgskrapa?

November 20

En färgskrapa är något redskap som används för att ta bort färg från en fast yta genom skrapning eller nötning. De flesta människor som gör en hel del målning, ytbehandling, eller ombyggnad har en favorit färgskrapa, vissa mer oortodoxa än andra. Vissa föredrar verktyg tillverkade för detta ändamål; vissa föredrar kitt knivar; vissa föredrar rakblad. I olika applikationer, alla dessa verktyg fungerar. Nyckeln är att matcha verktyget till projektet.

Men först är det viktigt att notera att varje färgskrapa fungerar mycket bättre på färg som först har kemiskt mjukas upp med en färg-stripp förberedelser. Att försöka skrapa torr färg kommer nästan alltid skada underlaget och producera misslyckade resultat. Låt strippa för att göra sitt arbete; använda en färgskrapa för att driva bort sliskig färg; upprepa om det behövs; och lätt gnugga ytan med stålull att avlägsna eventuella rester.

Med så många val, kan välja rätt färgskrapa för jobbet vara lite skrämmande. Den enklaste verktyget är en styv-bladig spackel, nästan lika stel som en mejsel. Många anser kitt knivar deras verktyg för val eftersom handen är placerad väldigt nära ytan skrapas, och därmed användaren har mer kontroll över processen. Putty knivar fungerar bra för plana ytor som en bordsskiva eller sidan av en byrå, men det är svårt att få dem i små skrymslen och vrår.

En "multifärgskrapa," kallas ibland också en fem-i-ett, kan bäst beskrivas som en spackel med förmåner. Denna behändiga lilla gadget har en mängd olika utskärningar och fördjupningar som kan öppna färgburkar, dra spikar, och utföra en mängd andra praktiska uppgifter. Bäst av allt, det är underbart för de skrymslen och vrår några andra skrapor kan röra. Dess blad är inte särskilt skarp, men detta bör inte vara ett problem om en kemisk färgborttagningsmedel används först.

För stora applikationer som en garageport, tenderar hårdvara butikspersonalen att rekommendera en dubbel blad färgskrapa. Även kallad en dubbel-kant skrapan, är detta en böjd bit av metall med en skruvinfästning det till ett handtag. Var och en av dess blad är slipad i en annan riktning så att den kan skjutas och dras över ytan skrapas, snarare än bara arbetat i en riktning. Detta snabbar upp skrapprocessen. Nackdelen med den dubbla blad skrapan är att det är något svårt att styra och är inte anpassningsbar till små, intrikata områden.

Ett annat verktyg som ofta används för att ta bort färg är allmänt känd som en "säkerhetsskrapa." I verkligheten är en säkerhets skrapa en enda kant rakblad som passar in i en plast eller aluminium hållare, och det är inte mycket säkert. För att vara säker, det är mycket praktiskt för snärta små droppar av torkad färg från golvet eller skrapa färg smuts från glas. Men rakblad är naturligtvis farligt att kött och även kan skada den målade ytan skrapas, så denna typ av skrapan är inte det bästa valet på trä. Om färgen har tillräckligt mjuknat kemiskt, bör ett rakblad inte vara nödvändigt.

Andra verktyg som kan användas för att ta bort färg inkluderar infravärmare som smälter färgen nog att göra det möjligt att skrapas av med mekaniska hjälpmedel, och roterande strippor som anställer virvlande metalltrådar för att träffa färgen från ytan som avskalade. IR-strålkastare kan vara en brandrisk, och bör endast användas med stor försiktighet. Rotary strippor hugga upp träytor, även om de kan vara en rätt bra lösning för att ta bort färg från metall.

Tyvärr finns det inte en färgskrapa som fungerar bra i alla situationer. I de flesta fall måste en rad olika verktyg användas för bästa resultat. Till exempel, för att ta bort färg från en snidade skrivbord, börja med en vattenbaserad, låg-VOC-stripper - en med en mycket låg halt av flyktiga organiska föreningar, som frisätter en skadlig gas i atmosfären. Ge strippan tillräckligt med tid för att arbeta, och sedan försöka en spackel eller dubbel blad skrapa på de plana ytorna och en multi-användning skrapa i ristningarna. Experimentera gärna med fokus på de säkraste verktygen med minsta risken för skador. Som med alla verktyg, vård i valet och användningen av färgskrapor ger de bästa resultaten.

  • Färgskrapor fungerar bäst på fasta ytor snarare än tyger.