Vad är en parallellport?

September 20

En parallellport är ett slags gränssnitt finns på datorer som används för att ansluta olika kringutrustning till datorn. När en sladd är ansluten till parallellporten, de två enheterna är anslutna och kan kommunicera. En parallellport kännetecknas av två rader av små hål som accepterar de rader av små stift på sladden, och det brukar vara ett skruvhål på vardera sidan av hamnen, så att sladden kan fästas säkert i datorn. Hamnen är ofta som en skrivarport och ibland som en Centronics-port, från 1970 Centronics Model 101 skrivare som inkluderade den första parallella gränssnitt för skrivare. Parallella portar ofta identifieras inom datorns system som "LPT1" och "LPT2."

Utvecklare Robert Howard och Prentice Robinson med Centronics introducerade detta gränssnitt, och det blev snabbt standard inom branschen. Trots likhet av gränssnittet, gjorde tillverkarna inte använda en universell kontakt, så en mängd parallella kablar krävdes. DC-37-kontakter, 36-pin och 50-stiftsmikroband kontakter och 25-polig kortkantskontakter producerades under denna tid för att möjliggöra användning av det parallella gränssnittet.

Parallella portar blev populära eftersom de kunde överföra data parallellt i en snabbare takt än var standard på den tiden. Data som skickas över en parallellkoppling flyttade åtta bitar åt gången, ofta genom åtta stiftskontakter. Dessa kontakter var ansluten till ett uttag i allmänhet finns på baksidan av datorn. Utvecklare och tillverkare snabbt anpassat tekniken till sina egna produkter, vilket leder till införandet av många nya skrivare och kringutrustning.

IBM släppte sin version av den personliga datorn, vilket inkluderade en parallellkontakt som delade många likheter med Centronics-kontakt. Hewlett Packard följde med en annan version. Även om liknande, det fanns skillnader i de anslutningstyper som gjorde utvecklingen av kringutrustning svårt eftersom det inte fanns någon standard för denna typ av kontakt.

År 1994 var detta löst när Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) släppt en uppsättning standarder för att förena teknik inom industrin något. Dessa IEEE-standarder skapade en mer enhetlig uppsättning anslutningstyper. Standarden är känd som "IEEE 1284" och anger de parametrar som definierar dubbelriktad parallell kommunikation mellan kringutrustning och datorer.

Med standardisering av anslutningen kom fler skrivare, zip-enheter, skannrar, externa modem, webbkameror, gamepads och joysticks som använt sig av parallellgränssnitt. Utvecklare tillverkade adaptrar för att köra SCSI-enheter med parallellportar. Genom utvecklingen av parallell kommunikation, var Universal Serial Bus (USB) och Ethernet-gränssnitt som utvecklats, och de har i praktiken ersatt parallellporten. De flesta datortillverkare överväga parallellport datavetenskap historia och inte längre innehålla ett parallellt gränssnitt.

  • Parallellportar är inte alltid med på moderna terminaler, även om de kan läggas till om det behövs för att driva kringutrustning.
  • En parallellport kan användas för att ansluta en joystick till en dator.
  • Parallella portar har nästan obsolet genom första USB-enheter och nu USB 3.0-enheter.