Vad är en Touring Kayak?

September 20

En vandrings kajak är en typ av båt avsedd för snabb paddling över längre avstånd. Liksom de flesta kajaker, är touring kajak lång och smal, och paddlaren sitter inne i båten genom att glida in i en öppen cockpit som sedan kan täckas med ett plagg som kallas ett kapell. Dessa kajaker är mindre stabila än andra, så de är avsedda för erfarna paddlare, även om de är mycket snabbare än andra typer av kajaker och därför lättare att driva framåt. Dessa båtar har ofta rigg att säkra enheter som vattentäta påsar eller ens fiskespön.

Den specifika formen av en turnerande kajak kan variera, även om många drag uppåtvända bågar för att förbättra hastigheten. Detta kan göra paddling i en rak linje svårare, så nybörjare kan ha svårigheter med att styra touring kajak effektivt. Däcket på kajaken kan vara platt eller svagt böjd för att möjliggöra mer intern benutrymme, och riggen kommer att köras på däck nära cockpit för att komma åt objekt lättare. Skrovet av båten är vanligtvis keelless, vilket innebär paddlaren måste vara mer skickliga på att styra fartyget i staget.

Vissa turnerande kajak modeller har en skädda roder som hjälper styra båten under tuffare förhållanden. Rodret är utplacerade i vattnet med hjälp av en serie av rep som löper till cockpit av kajaken, och det justeras med pedaler monterade inne i båten. Detta är användbart under blåsiga förhållanden och grov vatten, och används tillsammans med paddlar för att styra båten. Använda rodret gör att användaren kan fokusera mer på uteffekt snarare än att styra med paddeln.

Många touring kajak modeller är konstruerade för en paddlare, men två paddlare modeller är ganska vanligt också. Två-Paddler modeller tenderar att vara mycket längre än enstaka Paddler modeller, och de kan vara svårare att styra på grund av storleken och vikt när den är lastad nedåt. Komma in och ut ur de två paddlare kajaker kan kräva viss samordning samt för att förhindra att paddlare från att doppas i vattnet.

Ett kapell används ofta när paddling i en turnerande kajak. Detta plagg glider runt paddlaren midja innan han eller hon kommer in i kajaken. När paddlaren sitter inuti kajaken är sprut kjol zippade runt läppen av cockpiten för att hindra vatten från att komma in i cockpit eller på annat sätt kommer i kontakt med paddlaren kropp från midjan och nedåt.