Vad är en dator fläkt?

August 16

Datorfläktar finns inuti datorn fallet och bidra till att förebygga de olika datordelar inne från överhettning. Utan dem kan komponenter i datorn sluta fungera, skadas, eller till och med krascha.

En dator fläkt kan göra en av tre saker. För det första kan man dra svalare luft utifrån och in i datorn fallet; det vill säga kan man dra i luften. För det andra kan det bli av den varma luften inuti datorn; det vill säga, trycka ut luften. Slutligen kan den röra luften över en värmesänka för att kyla en annan dator del, såsom den centrala behandlingsenheten (CPU). En värmesänka är en komponent som absorberar och avleder värme. I denna uppsättning, kan du tänka på datorns fläkt och kylflänsen som en tandem som fungerar tillsammans.

En dator fläkt kommer vanligtvis i en fyrkantig ram, även om runda ettor finns också. De vanliga storlekar är 60, 80, 92, och 120 millimeter (ca 2.36, 3.15, 3.60, 4.70 tum). Storleken, naturligtvis, beror på där fläkten skall placeras. Datorn fall eller datorchassi är där fläktarna är vanligtvis monterad. De kan installeras bakom, framför, på sidorna, eller till och med ovanpå datorns hölje.

Processorn är en komponent som behöver en dator fläkt för att fungera väl. CPU är datorns viktigaste chip; i själva verket är det ofta kallas hjärnan. Således CPU fans är väldigt viktigt att en dators välbefinnande.

Datorfläktar används också för att kyla chipsets, som är uppsättningar av specialiserade marker på datorns moderkort. En annan vanlig tillämpning är ett grafikkort. Med tillkomsten av kraftfulla spel och 3D-grafik, grafikkort genererar mycket värme, och grafikkort fans hålla dem svalna.

Fans är mindre vanliga på hårddiskar och nätaggregat. Hårddisken är där alla dina filer lagras på datorn, och hårddiskfläktar att förhindra dem från att krascha. Å andra sidan, om ett nätaggregat överhettas, då datorn inte får någon juice, så strömförsörjnings fans kan vara viktigt också.

Datorfläktar varierar också i mängden luftflöde och rotationshastighet. Mängd luftflöde mäts i kubik-fot per minut (CFM) medan rotationshastighet mäts i varv per minut (RPM). En högre hastighet innebär oftast mer buller som genereras av datorn fläkten.

  • En dator fläkt kan användas för att driva luft över en värmesänka.
  • Fans kan användas för att kyla en datorns nätaggregat.