Hur du använder Windows Live OneCare att bli av med ett virus i Windows Vista

September 2

Om du tror att du har ett virus på din Windows Vista-dator som antivirusprogrammet inte kan hitta (eller om det stannar helt och hållet), kan du använda Windows Live OneCare Safety Scan för att bli av en Sök och eliminera viruset.

Den fria Windows Live OneCare Safety Scan är en tjänst från Microsoft som ofta fångar ny skadlig kod innan någon av de kommersiella produkterna - inklusive Microsofts egen Live OneCare - kan upptäcka eller åtgärda ett problem. Denna gratistjänst är långsam och otymplig och erbjuder inga alternativ, men när en ny 0day utnyttjar hits läktaren, får den fria säkerhets scan dess skanner uppdateras först.

Det finns ingen anledning att betala för Windows Live OneCare årsavgift, vilket många anser vara en skydds racket bara ett halvt steg bort från början av 1900-talet gangster Frank Nitti, en av Al Capone främsta hantlangare. Den fria versionen gör lika mycket och uppdateras snabbare.

För att köra en gratis säkerhetskontroll, se till att du har en timme eller två för att skona; följ sedan dessa steg:

 1. Starta Internet Explorer och gå till Windows Safety (http://safety.live.com/).

  Hur du använder Windows Live OneCare att bli av med ett virus i Windows Vista

  Säkerhets scanner fungerar inte med Firefox eller Chrome, så du måste använda Internet Explorer.

 2. Klicka på ikonen Protection (du inte behöver eller vill ha en "Full Service" scan).

  Hur du använder Windows Live OneCare att bli av med ett virus i Windows Vista

  Windows Live OneCare tar dig till Protection Center.

 3. Klicka på knappen Protection Scan.

  Du kan bli tvungen att installera programvara från Microsoft som hakar i den fria scanner. För att göra det, kan du behöva manuellt installera en ActiveX-kontroll och manuellt aktivera popup-fönster. Följ instruktionerna för att installera programvaran och köra en scan.

Nu är det bara luta sig tillbaka och slappna av. Den fria Protection Scan kan ta lång tid, men det är den mest up-to-date skanna någonstans.