Vad är en Sjalkrage?

August 29

En sjalkrage är en krage i kombination med en kavajslag. Det är oftast en rundad krage ihopkopplad med en V-ringning som sträcker sig över bröstet och avsmalnar nära midjan. Denna typ av krage är allmänt sett på kofta tröjor, jackor, blusar och kläder. Kragen har sitt ursprung i den viktorianska rökrock, vars krage stil också inspirerat en stil av kavajslag för middag jackor.

Många plagg har sjal kragar delvis på grund av sjalkrage är en enkel halsen för att skapa. I sy, har en sjalkrage färre mönsterdelar än en tandad krage, eftersom sjalen stilen är en förlängning av plaggets kavajslag. En sydd krage av denna typ består av en nedre krage som är falsade på baksidan av nacken och en övre krage som bildar sjalen delen av plagget. Sjal kragar kan också stickas mycket enkelt. Stickas som en kilas rektangulär form som matchar längden av halsöppningen, är kragen sedan falsade ihop med ändarna överlappande vid den främre delen av plagget.

Viktorianska rökning jackor, som var den första att funktioner sjal kragar, är plagg gjorda av siden eller sammet med kombinerad krage och lapels som kan vara antingen enkel- eller dubbelknäppt. Män donned dessa jackor istället för sina frackar när de gick i pension för en rök så att deras festkläder var skyddad från lukten av cigarrer. Den rökrock hålls även frack fria från skador orsakade av rök och brinnande tobak. Ursprungligen var rökrock anses fritid eller lounge slitage, eftersom dess konstruktion byggde på den för morgonrocken.

Med tiden blev det sjalkrage ses på rökrock anpassad på smoking, en vanlig komponent i en gentleman smoking. Mindre formella jackor med samma stil på kavajslag fanns också. Ju mer formella toppig kragen var reserverad för morgon rockar och dubbelknäppt jackor. I modern tid, både den äldre sjalkrage och dressier toppig kragen är acceptabla på en middag jacka avsedd för formella slitage.

Utseendet på sjalkrage kan variera kraftigt, från dämpade rundade kragen på en middag jacka till överdimensionerade lapels av en kofta tröja. Sjal-krage plagg är ganska mångsidig: på grund av den rundade formen på kragen och V-form i halsen, de sjalkrage par bra med ett brett utbud av halsen former. Kragen stilen anses av många vara väldigt smickrande, eftersom sjalen område kragen ramar in ansiktet på bäraren och de långa slagen ge intryck av en mager siluett.

  • En sjalkrage har sitt ursprung i den viktorianska rökrock.