Vad är Bröllop Mehndi?

August 3

Wedding mehndi, även känd som brud mehndien, anses i allmänhet en central del av en traditionell Hindu vigseln. De består typiskt av intrikata mönster som dras med henna på fötter, händer, armar och vrister av bruden, och ibland på händerna på brudgummen. Färgämnet är i allmänhet appliceras på huden i en pastaform, och fick torka över 3-8 timmar. Den torra pastan slutligen torkas bort och lämnar efter sig en djupt rödbrun mönster som kommer att finnas kvar på huden under ca fyra veckor. Bröllop mehndi vanligtvis inte har andlig betydelse, men tros bringa lycka och välstånd till nygifta paret.

Tillämpningen av bröllopet mehndi för en hinduisk brud görs ofta en eller två dagar innan hon gifte. Brudens kvinnliga släktingar vanligtvis samlas för ceremonin, och mycket fanfar kan göras, även om detta inte är obligatoriskt. En expert är allmänt kallas in för att använda en av fyra typer av intrikata henna mönster att brudens händer, fötter, anklar, ben, handleder och armar. De fyra kategorierna av bröllops mehndi är det klassiska mönstret, den kungliga mönster, elegant mönster, och stjärnmönster.

När mehndi experten har tillämpat henna pasta till brudens hud, kommer hon normalt vara skyldig att sitta still när det torkar. Detta anses ofta vara en idealisk tid för brudens kvinnliga vänner och släktingar för att ge bruden råd om äktenskap och gifta liv.

Ett antal vidskepliga föreställningar och traditioner är förknippade med bröllop mehndi ceremonin och bärandet av mehndi. Djupet och rikedomen i den slutliga färgen sägs motsvara nivån av tillgivenhet som kommer finnas mellan bruden och hennes nya mamma-in-law. Ju mörkare mehndi, desto bättre de två kvinnorna kommer att få tillsammans.

Den mehndi konstnär kommer ofta dölja namnen av bruden och brudgummen någonstans inom mönstret. På bröllopsnatten, kommer brudgummen söka mehndi mönstret för hans namn och brudens namn. Enligt traditionen, kan bröllopet inte fullbordas förrän brudgummen har lokaliserat båda namnen inom mehndi mönstret, och bruden anses fri från hushållsarbete tills mehndi- mönstren har bleknat.

Även denna speciella bröllopstradition i allmänhet förknippas med Indien och Asien, är det tros ha sitt ursprung i Mellanöstern. Forskare tror att användningen av henna för applicering av tillfällig tatuering-liknande mönster på huden kan ha börjat i Egypten så länge som 5000 år sedan. Mughal inkräktare krediteras med att införa denna konstform till Indien på 12-talet CE.

  • Mehndi är detaljerade mönster dras på händer och fötter med henna pasta.