Vad är Pancit?

June 24

Pancit är en filippinsk Nudel maträtt som kommer i en svindlande mängd inkarnationer. Många människor anser att det är den nationella skålen av Filippinerna, eftersom det är så vanligt i detta tropiska nation. Många människor utanför Filippinerna tänker på pancit när de ombads att visualisera köket i Filippinerna, och detta Nudel skålen är ofta den första introduktion till den rika kulinariska tradition av detta land, som har påverkats av både asiatiska och spanska matlagningstraditioner.

Det är svårt att peka på en Nudel skålen och kalla det pancit. Det kan göras med risnudlar, vetenudlar, eller nudlar härledda från en annan källa till stärkelse. Det kan serveras med en torr sås, en tjock slarvig sås, eller ens en buljong eller soppa. Toppings är otroligt varierande, inklusive saker som hårt kokt ägg, strimlad kött och fint skivade grönsaker och smaker av denna maträtt är ganska varierande.

Ursprunget till pancit ligga troligen i Kina. Livsmedels historiker misstänker att kineserna införde begreppet nudlar till Filippinerna någon gång, tillsammans med några rätter som skulle kunna göras med dem. Influenserna från kinesiska nudelrätter syns tydligt, särskilt i rätter som pancit Canton, som är döpt efter en stad i Kina. Namnet på skålen själv tros komma från pian jag sitter, vilket betyder "något kokta bekvämt och snabbt."

En vanlig variant är pancit bihon, som är gjord med extremt tunna risnudlar, sojasås, citrus, skivat kött och grönsaker. Många versioner införliva flera kött; fläsk, räkor och nötkött är alla vanliga. Såser kan vara kryddig med chilipeppar, rik med jordnötter malda, eller kryddade som ett resultat av tillsatsen av sojasås. Fans av rätter som pad thai och yakisoba skulle förmodligen hitta pancit en relativt bekant maträtt.

Om en kock vill göra pancit hemma, det är tufft att gå fel. Han eller hon kanske vill inkludera ingredienser som sojasås, skivad grön lök, citrusjuice och räkor eller fisksås i såsen, men bör inte på något sätt känner sig begränsad av dessa ingredienser. Meats som grillade räkor, strimlad biff och fläsk är alla vanliga; vegetarianer kanske vill prova tofu för textur. Pancit också omfattar vanligtvis kål på ett minimum, även om andra grönsaker tenderar att välkomnas, och kocken kan toppa det med smulad fläsk beläggningar eller malet lök som garnering.

  • Vegetarianer kan lägga tofu till deras pancit.
  • Hårt kokt ägg, som kan användas till toppen pancit.
  • Pancit är en filippinsk nudel maträtt som anses av vissa som den nationalrätt i Filippinerna.
  • Ris nudlar används för att göra vissa variationer av pancit.