Finns det ett sexliv efter en mastektomi?

June 19

Överlevnad är ledordet för kvinnor som genomgår en mastektomi på grund av bröstcancer; men kvinnor shouldnâ € t glömma sina sexuella känslor. Bröstcancer behandling, kirurgi, och valfri bröstrekonstruktion kirurgi kan vara en svår väg, fysiskt och känslomässigt. Trots detta kommer en hel mastektomi återhämtning förhoppningsvis innehålla en fullständig återhämtning av ett hälsosamt sexliv, liksom.

Eftersom bröstet betraktas som en symbol för kvinnlighet och attraktionskraft och är ofta en källa till sexuell upphetsning för mannen, en kvinna som förlorar en eller båda brösten ofta har en stark rädsla för avstötning av sin partner. Vissa kvinnor väljer att ha rekonstruktiv kirurgi. Även om den nya bröst ser bra under kläder, utseendet och känslan av bröstförändringar, och så att rädslan för avstötning fortfarande dröjer sig kvar.

En annan faktor att beakta är att många kvinnor går för kirurgi tänker de får bara ha ett lumpectomy, avlägsnande av en knöl i bröstet, och vakna upp från operationen ha förlorat hela sin bröst till en mastektomi. I sådana fall är vanligtvis mycket viktigt postoperativ rådgivning. En läkare eller socialarbetare kan oftast rekommendera en rådgivare till kvinnan, och många sjukhus har stödgrupper.

En rådgivare som behandlar en kvinna som har haft en mastektomi måste betrakta återkomst sexuella funktion som matter-of-fact så kvinnan får beskedet om att hon vann? € t avvisas.

Maken eller sexuell partner ska vara en del av rådgivningsprocessen, och han bör ge gott om trygghet, speciellt i den fysiska formen av beröring, kyssar och kramar. På grund av sin rädsla för avstötning, vann? Flesta kvinnor € t initiera sex efter en mastektomi, och partnern kan också hålla tillbaka eftersom heâ € s inte säker på om Shea € s fysiskt redo.

Stödgrupper består av andra kvinnor som genomgått bröstoperationerna kan vara särskilt användbart för en kvinna som doesnâ € t har en partner, men de kan också hjälpa en kvinna få igenom traumat att förlora en eller båda brösten.

God kommunikation är nödvändig efter en mastektomi, och en kurator kan bidra till att skapa detta. Vissa rådgivare tror att mannen bör delta i den fysiska återhämtningen redan från början, att hjälpa till att förändra förbandet under vårdtiden som ett sätt att låta sin fru vet att hennes nya utseende är okej med honom.