Vad är Greek Bread?

June 4

Grekiska brödet kommer i många former och storlekar, från runda och flätat till den ihåliga pitabröd. Den innehåller också en mängd olika ingredienser, inklusive feta, sesamfrön och vallmofrön. Vissa grekiska bröd görs endast för vissa helgdagar eller vid vissa tider på året. Brödet kan vara sött, salt eller salta. Det är grekiska bröd för nästan alla tillfällen och en som kan kopplas ihop med någon typ av maträtt.

En av de mest kända typerna av grekiska bröd är pitabröd. Detta är osyrat, rund vetemjöl bröd. Under tillagningsprocessen, ånga från insidan av brödet får den att blåsa upp och skapa ett ihåligt centrum. Pitabröd brukar halve och används för att hålla maten i fickorna som en smörgås. Det kan också skuren i klyftor och rostat för att användas som ett verktyg för dips eller uppslag.

Det är en typ av grekisk grissini kallas bastounakia. Dessa är tunna remsor av bröd som har fyllts med salt. Liksom pitabröd, är de ofta används för att utföra dips, pålägg och andra aptitretare från bordet till munnen.

Bobota är en typ av grekiska bröd som är gjord av majsmjöl, vatten och honung eller apelsinjuice. Den skapades som ett recept av nödvändighet när Greklands fattiga invånare fann det svårt att hitta mer traditionella ingredienser. Det är smulig bröd som ofta skärs i rutor och serveras med sirap på toppen.

En populär typ av grekiska bröd kallas Horiatiko psomi, vilket betyder "lantbröd". Detta är tät bröd som är gjord av mer än en typ av mjöl och är ibland görs med en surdeg. De rustika bröd kan följa med många typer av måltider och går bra med en mängd salta aptitretare.

Tyropsomo är en speciell typ av bröd. Förutom standardbrödrecept, är fetaost läggs till degen. Resultatet är brödet som har en rik textur och en antydan av tången som fetaost ger.

Grekisk bröd kallas Mavro psomi eller svartbröd, är faktiskt inte svart, om inte karamellfärg tillsätts. Det är oftast inte vetebröd, dock. Istället hänvisar denna term till bröd gjorda av rågmjöl eller havre. Mörka bröd är ovanliga i de flesta av Grekland.

Det finns tre typer av grekiska bröd som görs enbart för specifika helgdagar. Den första kallas christopsomo och syrat med citron, mandel och russin gjorda enbart vid jul. Den andra är gjord för nyår och är sött bröd med en stram smula kallas vasilopita. Slutligen tsoureki gjord för semester påsk och är en flätad, cirkulär limpa som är smaksatt med SAP av en buske som växer i regionen. Samt bakning specialbröd för semester, även det följer med traditioner som observeras vid servering och äta dessa bröd.

  • Pitabröd, en typ av grekisk bröd.
  • Grekiska pitabröd används för att göra gyro smörgåsar.
  • Pitas har i allmänhet två lager som utgör en ficka efter gräddning.