Vad är en Entheogen?

June 15

En entheogen är ett läkemedel som har en historia av religiösa eller shamansk bruk. De flesta entheogens är hallucinogener, även om vissa är humörförändrande substanser. Entheogens är gjorda av växter och andra naturliga källor, en viktig skillnad mellan entheogens och syntetiskt förvärras droger. Användningen av entheogens är kontroversiell i vissa kulturer, främst på grund av oro att dessa läkemedel kan alla användas för fritids samt religiöst bruk, vilket gör det svårt att avgöra när någon använder sådana läkemedel för religiösa eller personliga skäl.

Användningen av psykoaktiva ämnen för att kommunicera med det gudomliga verkar vara gamla, att döma av arkeologiska bevis. Många tidiga mänskliga kulturer använde en mängd olika ämnen i ett försök att kommunicera med Gud eller gudarna, och denna tradition utvecklats som mänskliga kulturer blev mer komplex. Entheogens var mest typiskt tas av präster och shamaner, eller grupper av religiösa celebrants vid specifika festivaler och evenemang, och ofta tabun förbjudit användningen av sådana läkemedel i ett icke-religiöst sammanhang.

Några exempel på entheogens från hela världen är: kava, ayahuasca, peyote, mjöd, bolmört, psilocybin, blå lotus, tobak, flugsvamp, hasch, och cannabis. Som kan ses från den här listan, började några entheogens att användas i en sekulär kontext vid någon tidpunkt i historien. Tobak, till exempel, introducerades till Europa av upptäcktsresande som mötte indianstammar som använde det, och mjöd var en gemensam dryck i den medeltida eran. Andra entheogens har blivit begränsade ämnen i många samhällen.

Liksom andra hallucinogener, kan en entheogen djupt förändra hjärnans kemi. Säkerheten för entheogen användning är till stor del beroende av hur drogen odlas, skördas, och hanteras, och de enskilda nivåerna av sinnesförändrande föreningar i anläggningen. Människor reagerar väldigt olika på Entheogen användning eftersom dessa läkemedel kan inte noggrant förvärras och kontrolleras som deras syntetiska motsvarigheter, och har varit kända biverkningar uppstå. Långvarig entheogen användning kan också ha negativa hälsoeffekter.

Många kulturer lista entheogens som kontrollerade ämnen, vilket återspeglar det faktum att de inte har något uppenbart medicinska värde, och de kan vara ganska farligt. I områden där det finns en legitim historisk användning av entheogens, kan människor från kulturer och religioner som använder dessa läkemedel tillåtas att bära och använda begränsade mängder. Särskilt i regioner där religionerna frihet värderas, är användningen av entheogens av kvalificerade personer som skyddas enligt lag, men straff för att sälja droger till utomstående kan vara allvarliga.

  • Religionsfrihet kan skydda rätten till vissa individer att använda en annars olagligt entheogen.
  • Flugsvampen svamp är en entheogen.
  • Tobak, som är vanligt förekommande i cigaretter, är en entheogen.
  • Cannabis växter är en entheogen.