Vad Är Flexor Digitorum profundus?

January 28

Flexor digitorum profundus är en djup muskel i den mänskliga underarmen. Det ansvarar för att böja fingrarna, vilket innebär att den böjer de fyra fingrarna inåt från ett utdraget läge. Beläget i handflatan sidan av underarmen, är det en av åtta muskler finns här. Dessa muskler är typiskt sett vara ytlig eller ligger närmare huden, eller djup, eller ligger närmare till benet. Flexor digitorum profundus hittas i den djupa skiktet parallellt flexor pollicis longus, som flexar tummen, och pronator quadratus, som roterar underarmspalm nedåt.

Med början vid armbågen och korsar handleden för att fästa till finger ben, är flexor digitorum profundus den största av de djupa underarm muskler. Den återfinns på pinky sidan av den främre underarmen och löper parallellt med flexor pollicis longus, som återfinns på tumsidan. Denna muskel finner sitt ursprung start strax nedanför armbågsleden, längs större delen av kroppen av ulna ben, i synnerhet på dess främre eller framsidan och på sin mediala eller lillsida. Den uppstår också från interosseous membran, som separerar underarmen in i främre och bakre kamrar, och från den djupa fascia av underarmen, ett skikt av fibrös vävnad som encases musklerna i underarmen som ett hölje på en korv.

Från sitt ursprung på armbågsbenet korsar flexor digitorum profundus handleden via avlånga senor, synliga på insidan av underarmen när böja handleden. Tillsammans med senorna i flexor pollicis longus och flexor digitorum superficialis, en mellanliggande muskel hittade precis ovanför det, dessa senor passerar karpaltunneln och sätt längs falanger, eller finger ben. Specifikt fäster flexor digitorum profundus på den främre eller palmar sidan av distala falanger, benen i spetsarna på fingrarna.

Som den korsar alla fingerleder samt lederna i händer och handleden, fungerar denna muskel som en flexor av varje skarv. Dess primära funktion är att böja benen i fyra fingrar på proximala och distala interfalangealleder, men det flexar också metacarpophalangeal lederna, som att göra en knytnäve, liksom handleden, som i curling handen inåt mot armbågen . Utföra dessa åtgärder samtidigt och repetitivt, som i att skriva på ett tangentbord, är ofta orsaken till karpaltunnelsyndrom.

Klassificeras som en repetitiva belastningsskador (RSI), är karpaltunnelsyndrom resultatet av frekventa och långvarig stress på senor av flexor digitorum profundus och två andra muskler som passerar genom karpaltunneln i handleden, en öppning mellan handlovsbenen genom vilket mediannerven passerar. Överanvändning av dessa muskler genom repetitiva rörelser som att skriva kan orsaka svullnad, inflammation, och efterföljande utvidgningen av senor. Sådan förstoring av senorna kan leda till kompression av mediannerven, som tjänar handen, och den efterföljande smärta, stickningar, och domningar associerad med detta villkor.

  • Flexor digitorum profundus fäster de distala falanger, benen i fingertopparna.
  • Skador på flexor digitorum profundus kan göra gripa en tandborste svårt.
  • Ett handledsstöd kan bäras för att lindra smärta i samband med karpaltunnelsyndrom.
  • Karpaltunnelsyndrom är ett resultat av frekventa och långvarig stress på senor av flexor digitorum profundus.