Hur man identifierar Mat överkänslighet

September 30

När folk pratar om ett livsmedel intolerans eller livsmedelskänslighet, de hänvisar till ett tillstånd där kroppen inte helt kan bearbeta ett livsmedel. En födoämnesallergi, å andra sidan, är kroppens reaktion på en upplevd hot.

Om du misstänker att dina hälsofrågor kan bero på en negativ reaktion på gluten, lyssna på din magkänsla. Ta reda på om gluten kan vara orsaken till några av dina hälsofrågor, utesluta en allvarligare sjukdom med din läkare och sedan lämna gluten ur din kost under en vecka eller två och se om dina symtom avtar.

Prova en elimineringsdiet

En eliminering kost är det mest korrekta sättet att identifiera vilka livsmedel gör att du mår dåligt. Målet med en eliminering kost är att testa alla möjliga livsmedel som kan vara utlösande dina symtom. Genom att eliminera en mat åt gången i minst ett par veckor och sedan lägga misstänkta livsmedel tillbaka i din kost en i taget, kan du ta reda på vilken mat eller livsmedel gör dig sjuk.

En eliminering kost är inte kul, men det är ett bombsäkert sätt att ta reda på vilka livsmedel som du bör undvika, inklusive livsmedel som innehåller gluten! Men försök inte med detta sätt att lösa dina livsmedelsrelaterade mysterier om du inte kan satsa på den ett tag. Sortera att skära ut vissa livsmedel kommer inte att hjälpa dig att räkna ut hur du känner utan dessa livsmedel.

Innan du börjar en eliminering kost för att reda ut eventuella matintolerances, kanske du vill söka vägledning av en läkare, naturläkare, eller dietist. Din skola har förmodligen även någon som kan ge dig råd om hur du slutför en eliminering kost framgångsrikt. Kontrollera med din mat regissör, ​​vårdcentral eller näring avdelning.

Du kan hitta massor av eliminering-kost planer på nätet. Några sista längre än andra eller fokusera på några olika ingredienser, men de flesta är i grunden samma. Hitta en som ser rätt för dig, och se till att hålla en matdagbok, eftersom det är väldigt lätt att glömma vad du åt och hur du kände före och efter.

Den första fasen: Begränsa vad du äter

Välj en tid när du realistiskt kan åta sig att följa dieten - kanske inte under finalen eller över helgdagar. Varje webbplats och bok du hänvisar till ger en annan tid för att avskaffa fas; 09:55 dagar verkar vara en ganska vanlig rekommendation, men en del tyder på längre.

Till att börja med, slutar du konsumerar något bearbetad, och du undviker socker, gluten, mjölk, ägg, alkohol och koffein. Så vad i hela friden kan du äta? Håll det enkelt. Börja med obearbetade och enkelt preparerade kött, fisk, fågel och grönsaker.

Till exempel kan du äta filet mignon, potatismos (utan mjölk eller smör), och grönsaker för tre måltider om dagen och även snacks. Grill en veckas Biff i förväg och sedan steka den i en kastrull med lite vitlök vid måltiderna.

Vissa eliminering kost planer rekommenderar att du undviker potatis också, men definitivt undvika livsmedel som du normalt äter varje dag eller varje vecka för att få en bra bild av hur eliminera dem från din kost gör att du känner.

Inledningsvis vill du begränsa din kost till följande livsmedel:

 • Grönsaker (men undvik majs, ärter, eller bönor)
 • Frukt (men undvik citrus och någon frukt som du för närvarande äter två eller flera gånger i veckan)
 • Kött (men undvik högförädlade kött som bacon och korv)
 • Ris och glutenfria korn som amarant, quinoa och bovete
 • Bottled eller destillerat vatten
 • Örtte

Undvika att konsumera alla livsmedel som är mycket bearbetade och konstgjorda samt livsmedel som sannolikt utlösa en negativ reaktion, som dessa:

 • Mejeriprodukter (ris mjölk är bra alternativ)
 • Koffein, läsk och alkohol
 • Socker och konstgjorda sötningsmedel (stevia är okej)
 • Vete, råg, korn, havre, och allt som innehåller gluten
 • Ägg
 • Mycket charkuteri: bacon, korv, korv och kött lunch
 • Nötter
 • Ärter, bönor och majs
 • Citrusfrukter
 • Alla bearbetade livsmedel, livsmedelsfärg, färgämnen och tillsatser som MSG
 • Någon mat du idag äter mer än två gånger i veckan

Det är normalt att längta livsmedel som du äter ofta, och du måste förvänta sig vissa tillbakadragande från koffein om du dricker det regelbundet. Ett par dagar med en jättestor huvudvärk ska sätta dig över den.

Utmaningen Fasen: Presentation av nya livsmedel

Efter fem till tio dagar för att eliminera de flesta livsmedel, börjar du utmaningen fasen. Lägg tillbaka en ny mat var tre till fyra dagar och äta en generös mängd av den mat. Håll ut glutenous korn, majs, soja och mejeriprodukter till slutet, eftersom allergier mot dessa livsmedel är vanliga.

Fortsätt att skriva in din mat dagbok som ni återinföra livsmedel, och se till att notera några symptom som visas med en nyligen introducerade mat eller återupptas med en gammal favorit. Vanliga symptom på födoämnesallergi eller känslighet är trötthet, depression, ångest, nästäppa, mörka ringar under ögonen, huvudvärk, irritabilitet, buksmärtor, matsmältnings frågor, nässelfeber, klåda, hyperaktivitet, uppmärksamhets underskott, och minnesproblem.

Du kan bli förvånad över att livsmedel du ofta längtar är skurkarna.

När du har identifierat triggers för obehagliga symptom, undvika att äta dessa livsmedel för flera månader innan du försöker dem i din kost igen. Denna period av vila kan tillåta ditt immunförsvar tid att återhämta sin tolerans för vissa, eller alla, som tidigare reaktiva livsmedel, men det kanske inte. Var noga med att undvika de livsmedel som ökar några obehagliga symptom.

Genomgå blodprover och allergitestning

Blodprov och allergitestning är säkert lättare än en eliminering kost, men dessa tester kan vara felaktiga och därför inte så bra för att avgöra vilka livsmedel gör dig sjuk. Som sagt, dessa tester kan ge viktig information om din hälsa.

Vissa saker du reagerar kommer inte dyka upp i tester, och andra saker kan dyka upp som en mindre allergi men orsakar stora symptom. Men ibland kan du ha en stor "aha!" Ögonblick från en allergi eller blodprov.

Att räkna ut vilka tester kan hjälpa dig mest, se en läkare som specialiserat sig på allergier eller en licensierad naturläkemedel läkare. Tester för livsmedel, tillsatser, kemikalier i miljön, mögel, och mer är tillgängliga.