Vad är 3G-teknik?

January 17

3G-tekniken är en standard för mobiltelefon tjänsten först godkänts av Internationella teleunionen 1999. Termen 3G står för tredje generationens, eftersom denna nivå av teknik följer två tidigare mobila telekommunikationsstandarder, 1G och 2G. 1G var analog teknik som används främst i 1980, medan 2G, används främst under 1990-talet, var digitalt men endast tillåtet röst och begränsade data funktionalitet. Även känd som International Mobile Telecommunications-2000, eller IMT-2000, 3G erbjuder flera fördelar jämfört dessa tidigare iterationer.

En av fördelarna med att använda 3G-tekniken är dess förmåga att tillåta användare tillgång till röst- och datafunktioner samtidigt. Förutom att stödja traditionella trådlösa telefonsamtal och textmeddelanden, är webbaserade applikationer som strömmande video, e-post och videokonferenser stöds också. Telefoner utformade för att fungera med 3G, allmänt känd som smartphones, kan också användas för att surfa på internet och hämta datafiler. Detta gör att användare mycket mer frihet att utföra uppgifter, utföra arbete, och har tillgång till information när de är mobila.

En annan fördel med 3G-tekniken är en snabbare dataöverföring. På grund av användningen av större bandbredd och högre överföringshastigheter, är överföring av data mycket snabbare än med 1G eller 2G-telefoner. Potentiell hastighet med 3G är cirka 2:58 Mbps; vid jämförelse med 2ga € s max 144 Kbps, är detta en betydande ökning.

Ytterligare säkerhetsfunktioner är en annan fördel med 3G-tekniken. Kryptering av data som överförs är starkare och mer robust än på den äldre 2G-teknik, med hjälp av algoritmer såsom Kasumi och Advanced Encryption Standard, eller AES. Utrustning kan också autentisera att den åtkomst till rätt nätverk. Användare kan också välja att införliva en VPN-anslutning för att lägga ännu mer säkerhet för data de sänder.

För att kunna erbjuda 3G-tekniken, har mobiloperatörer skyldiga att uppgradera sin infrastruktur för att möjliggöra större bandbredd den behöver. Vissa operatörer har fått utöka funktionerna i befintliga nätverk och utrustning, medan andra har varit tvungna att bygga nya. I vissa områden, var det nödvändigt att licensiera nya radiofrekvenser för att bära signalen. På grund av kostnader i samband med alla dessa uppgraderingar, utbyggnad av 3G var tidvis försenades på vissa ställen. Den första landet att utveckla förmågan och lansera 3G var Japan 2001, med andra länder runt om i världen efter de närmaste åren.

  • En telefon med hjälp av ett 3G-nät.
  • Telefoner utformade för att fungera med 3G kan också användas för att surfa på internet och hämta datafiler.
  • En Tablet PC med hjälp av 3G-tekniken.