Hur väljer jag det mest hälso Oil?

April 27

Välja den hälsosam oljan betyder plocka en matolja som är låg i så kallade dåliga fetter, såsom mättat fett, och högt i bra fett, såsom mono-omättat fett och poly-omättat fett. Den hälsosammaste oljan tenderar att extraheras med en metod som kallas kallpressning snarare än genom kemisk eller hög värme metoder. Det finns en mängd olika hälsosamma oljor gjorda från frön av olika växter. I slutändan kan det mest hälsosamma oljan för du kommer ner till en fråga om smak och hur du planerar att använda oljan.

Titta på de typer av fett listas på etiketten näring när vi letar efter en frisk olja. Idealt kommer oljan inte har någon mättat fett. Om det inte innehåller mättat fett, kommer den totala halten vara 20 procent eller mindre av alla fett i oljan.

Den hälsosammaste oljan kommer att ha gott om mono-omättat fett. Mono-omättat fett kan sänka dina LDL-kolesterolnivåer och öka din HDL-kolesterolnivåer, vilket minskar risken för hjärtproblem och sjukdomar. Denna typ av fett är också vanligen en bra källa till fettsyror såsom omega-3.

Vissa friska oljor innehåller även poly-omättat fett. Medan poly-omättat fett är inte lika hjärt ohälsosamt som mättade eller transfetter, bör du välja en olja som inte innehåller en stor mängd av det. Sojabönor och majsolja har oftast en massa fleromättade fetter och är i allmänhet inte de hälsosamolje val.

När du letar efter olja, försöka ta reda på vilken metod som används för att producera olja. Kallpressning anses normalt vara den frisk metod såsom frön eller frukter inte utsätts för kemikalier eller hög värme. Oljan behåller den mest näringsvärde om kallpressad.

Olivolja, raps eller rapsolja, och safflorolja är generellt bland de friskaste typerna av olja. Extra jungfruolja kan vara det mest hälsosamma oljan, men har begränsat program. Det tål inte höga temperaturer, så det bör inte användas för stekning eller kokning.

Höga olje oljor, såsom safflorolja och solrosolja, är också mycket frisk och lämplig för stekning och matlagning. Oljorna är neutrala i smaken och kommer inte att ändra smaken på maten du lagar. Båda dessa oljor har en hög rök punkt, vilket innebär att de kan stå emot de heta temperaturer spisen utan att bränna eller släppa fria radikaler.

Canola är en annan olja med hög enkelomättade fetter som tål höga temperaturer. Anläggningen rapsolja kommer från kan vara genetiskt modifierade eller innehåller mycket bekämpningsmedel. Om det är ett bekymmer för dig, välja en annan olja eller leta efter en organisk version.

  • När du handlar för de mest hälso matolja, leta efter de som har ingen eller låg mättat fett och som innehåller mycket fleromättade och enkelomättade fetter.
  • Jordnötsolja.
  • Kvist raps, som används för att göra canolaolja.
  • I allmänhet betraktas som en av de mest hälsosamma typer av matolja, var rapsolja först utvecklades i Kanada på 1970-talet.
  • Olja från safflor anläggningen anses ofta vara en av de mest hälsosamma oljor.
  • En flaska safflorolja.
  • Matolja.