Vad lindas Debridering?

April 26

Sårvård kan kräva ytterligare åtgärder för att främja läkning. Stickning ett bandage på ett sår ISNA € t alltid tillräckligt. Ett av dessa steg kallas sår debridering, vilket kan ske genom ett antal metoder. Det hjälper ta av vävnad som är död eller sjuk och lämnar efter sig frisk vävnad som sannolikt kommer att läka bättre i frånvaro av oönskad vävnad. Som nämnts, ett antal olika sår debridering strategier finns, och dessa framsteg från mycket lite faktiska manuell vävnad avlägsnas, till betydande borttagning vävnad som kan vara exceptionellt noggrann.

En typ av sår debridering kallas våt till torr packning eller autolytisk. Detta innebär att placera våta förband som gasväv på såret så förblir fuktig. Flera våta förpackningar kan tillämpas innan torrt förband som kan försegla in fukt. Denna sluten miljö drar fördel av bodyâ € s egen förmåga att läka genom att producera en mängd olika helande kroppsliga kemikalier. Autolytisk sår debridering typiskt kallas den mest föredragna metoden, eftersom kroppen stöts bort död vävnad naturligt. Å andra sidan är detta inte lämpligt under alla förhållanden och är mycket osannolikt att föredra om såret har smittämnen i den.

Ett annat tillvägagångssätt är att ta bort död vävnad med gasbinda. Ett sår kommer att täckas med bit gasbinda indränkt i en speciell lösning, och när detta torkar det dras av. Förfarandet, som kallas mekanisk sår debridering, är något som skönhet vaxning. Friska och döda hudceller får tas bort, och många människor kritiserar denna form eftersom det tar bort mer friska hudceller än vad som är nödvändigt.

Ett alternativ är kemisk sår debridering. Vissa kemikalier som innehåller enzymer placeras på såret, och dessa kan förstöra nekrotisk vävnad istället för frisk vävnad. En variant av detta är larver eller biologisk sår debridering, som använder fluglarver som äter bort död vävnad samtidigt som frisk vävnad i dess ställe. Som magen ystning som det låter, kan denna form av debridering vara ganska framgångsrik.

Ibland är så allvarlig, behövs omedelbart en sårinfektion mycket större precision. I dessa fall kan läkarna vända sig till operationssåret debridering, vilket kan inträffa vid sängkanten för vissa människor, eller kanske måste hända i en operationssal. Med hjälp av en mängd olika tekniker en kirurg kan exakt avlägsna infekterad eller död vävnad för att ge levande frisk vävnad en chans att läka. Sår kan också sys stängd i några rutiner.

För patienter som ibland höra termen debridering, itâ € s klart detta kan betyda många olika typer av vård, alla avsedda att främja läkning av sår. Det gör säkert klokt att prata med läkare om vilken typ av debridering de planerar och varför de tror att viss typ är mest fördelaktigt. Många av dessa lindade behandlingar kan åtföljas med lokalbedövning, om det skadade området är mycket smärtsamt, och kirurgisk debridering kan kräva narkos.

  • Placering våt gasväv på ett sår kan hjälpa till att hålla den fuktig.
  • Borttagning död vävnad från runt såret läker snabbare.