Vad är Mini Gastric bypass?

November 1

Gastric bypass är en procedur viktminskning vanligtvis reserverad för sjuklig fetma. I denna typ av kirurgi för viktminskning, är magen och tarmarna arrangeras om i hopp om att patienten kommer att konsumera mindre mat och mindre kalorier kommer att absorberas som maten rötas. En mini gastric bypass operation är mycket lika, bara de små tarmarna inte avskiljas. Mini kirurgi har vanligtvis en kortare förfarande tid och färre komplikationer än en traditionell kirurgi. Det är också oftast billigare.

I traditionell gastric bypass operation, är en liten påse som bildas i magen med hjälp häftklamrar. Denna påse är oftast rund och ligger i den övre delen av magen. De små tarmar därefter avskiljes, typiskt mindre än sex fot (1,8 meter) från magen. Den nedre änden av tarmar som leder längre ner i matsmältningsorganen är sedan återansluts till den nybildade stomachpung, medan den andra änden är anbringas på nytt till tarmarna. Detta resulterar i en "bypass" där ingen mat kommer in i huvuddelen av magen eller den lilla delen av tarmarna inte är direkt anslutna till påsen. Ett utmärkande "Y" form bildas av de omflyttade tarmar, vilket är grunden för ett alternativt namn för operationen - även känd som Roux-en-Y (RNY) operation.

Liksom RNY läkarmottagningar, mini gastric bypass operationer involverar också skapa en liten påse i magen med hjälp häftklamrar. Till skillnad RNY dock mini förfarande innebär en lång, smal påse som kopplas direkt till en webbplats på tarmarna ungefär sex fot (1,8 meter) från magen. Tarmarna är inte avskiljas i detta förfarande. Återigen resulterar detta i en bypass där ingen mat kommer in i huvuddelen av magen eller den sektion av tarmen inte är anslutna till påsen.

Eftersom tarmen är kvar intakt med mini gastric bypass operation, är längden på förfarandet betydligt kortare. De flesta operationer kan genomföras på mindre än en timme, medan RNY operationer kräver minst fyra timmar att slutföra. Spärr oförutsedda komplikationer, RNY patienter vanligen kräver en sjukhusvistelse på minst 7:56 dagar, men mini gastric bypass kirurgi patienter kan oftast släppas i mindre än tre dagar. De flesta patienter rapporterar betydande viktnedgång efter antingen typ av kirurgi, men mini gastric bypass kirurgi patienter rapporterar mindre smärta, ärrbildning, och snabbare återhämtningstider.

Trots de fördelar och lätthet jämfört med RNY operationer, är mini gastric bypass operation fortfarande en mycket allvarlig och större kirurgiska ingrepp. Alla operationer bär betydande förknippade risker, och mini gastric bypass operation är inget undantag. Allvarliga komplikationer såsom blödningar, infektioner, lungemboli, och död har rapporterats efter mini gastric bypass och RNY operationer. Det är mycket viktigt att noga undersöka alla möjliga alternativ och rådfråga läkare när man överväger denna operation för behandling av svår fetma.

  • Mini gastric bypass operationer har en kortare förfarande tid och färre komplikationer än traditionella gastric bypass operationer.
  • En skalpell är en liten, vass kniv som används vid operation för att göra snitt.