Vad är Agranulocytos Disorder?

October 17

Agranulocytos sjukdom är en form av leukopeni, eller brist på vita blodkroppar, vilket innebär kritiskt låga nivåer av granulocyter. Granulocyter är specialiserade vita blodkroppar som stöder immunsystemet med en rad olika föreningar de bär i sina kroppar i små korn som kan brista öppen efter behov. Detta tillstånd kan också ibland hänvisas till som neutropeni, hänvisning till en specifik typ av granulocyt finns i blodet. En patient med agranulocytos störning kan möta kritiska hälsoproblem, och i vissa fall, är villkoret dödlig.

Det finns två huvudsakliga skäl för att det ska finnas en brist på granulocyter i blodet. Den första är bristen på produktion i benmärgen, och den andra är förstörelsen i en takt som är för hög för benmärgen att göra byten. Ibland människor utvecklar agranulocytos sjukdom spontant, men oftare den är kopplad till användningen av mediciner och behandlingar såsom sulfonamider, tyreostatika läkemedel, kemoterapi, fentiaziner, eller strålning.

Patienter kan visa några symtom i början, men de upplever ofta akuta infektioner till följd av bristen på granulocyter för att bekämpa infektioner. Skador visas vanligen i munnen och längs andra slemhinnor och övre luftvägsinfektioner är mycket vanliga. Patienten kan också känna sig trött eller köra ner, och ofta hög feber utvecklas som kroppen kämpar för att bekämpa även de minsta infektion.

Läkare kan diagnostisera agranulocytos sjukdom med användning av en blodstatus, där nivåerna av vita blodkroppar och granulocyter i synnerhet kan bestämmas. När en diagnos ställs, måste läkaren bestämma orsaken till tillståndet, eftersom den inte kan lösas utan att hantera den bakomliggande orsaken. I fallet med agranulocytos sjukdom som orsakas av medicinering, behandling börjar vanligtvis med att dra tillbaka medicinen.

Patienten är också extremt känslig för infektioner, så isoleringen brukar rekommenderas för att minimera kontakt med personer som kan ha infektioner. Antibiotika och aggressiv behandling används också vid minsta tecken på infektion, för att försvara kroppen medan den ombyggnader sina vita blodkroppar. I vissa fall kan en benmärgstransplantation användas, så att patienten kan börja producera fler vita blodkroppar, inklusive granulocyter.

Även med den bästa behandlingen, kan agranulocytos sjukdom vara dödliga för patienten. Det kanske inte är möjligt att behandla orsaken till tillståndet i tid, till exempel, särskilt om orsaken inte är uppenbar, och även en mindre infektion kan överväldiga antibiotika och döda en patient som saknar granulocyter.