Vad är en TOMCAR?

September 19

En TOMCAR är en typ av terrängfordon är konstruerad för kommersiella eller militärt bruk. Den har hög markfrigång, ett anti-squat system som förhindrar den bakre änden av fordonet från hängande under acceleration och en storlek som lämpar sig för montering i vissa typer av helikoptrar. Den TOMCAR används för olika militära tillämpningar i hela världen, särskilt i Israel, samt längs den södra gränsen till USA. Fordonet är väl lämpad för tuff terräng av dessa områden, och den kan drivas vid höga hastigheter när det behövs.

De ursprungliga TOMCAR modellerna tillverkades i början till mitten av 1980-talet, och de var alla två stolsmodeller som är avsedda för två personer och en liten till måttlig mängd redskap. Några av de tidiga modellerna var bara en-sits fordon, avsedda att användas av endast en person. Nyare modeller har också två säten, även om vissa modeller av TOMCAR har nu fyra platser för att rymma fler passagerare. Bilarna har oftast en baldakin eller tak för att skydda passagerarna från solljus samt påverkan i händelse av en rollover, och på baksidan av fordonet har vanligtvis en lagrings säng eller nyttolast för att lagra redskap under transporten.

Den höga markfrigången av TOMCAR gör den lämplig för terrängkörning, speciellt vid höga hastigheter eller över extremt svår terräng. Den anti-squat funktion förhindrar den bakre änden hänger ned under acceleration, vilket innebär att föraren kommer att ha större kontroll över fordonet vid högre hastigheter, och markfrigången kommer inte att påverkas eftersom föraren går fortare eller långsammare. TOMCARsare oftast utrustade med en betydande mängd fjädring, vilket gör det möjligt för fordonet att köra lätt över ojämn terräng. Ledad fjädring gör det också möjligt att fordonet köras där fordon med fasta axlar inte skulle kunna gå.

Kroppen av TOMCAR är oftast gjorda av högvärdigt stål för hållbarhet under terrängkörning, men undersidan av fordonet vanligen skyddas av en aluminium hasplåt. Aluminium används eftersom det är lätt och tenderar att glida över hinder snarare än fånga på dem eller böjas till följd av påverkan; vissa modeller av TOMCAR funktionen stål skidplates att hålla kostnaderna nere, dock. Motorerna kan köras på bensin eller på dieselbränsle, beroende på storlek och funktion av fordonet samt preferens för ägaren. Motorerna är oftast ganska små och lätta.