Vad betyder "bita dig i läppen" Mean?

December 6

"Att bita dig i läppen" är att avstå från att tala. Den kan också tillämpas på begränsa någon känslomässig reaktion i en social situation. Termen används som ett begrepp, "Jag var tvungen att bita mig i läppen idag" eller som ett kommando, "bita dig i läppen!" Det används när informationen är känt att skulle störa en social situation, men bör inte avslöjas.

Det är ett figur fras eller idiom som har en bokstavlig ursprung. En person skulle bita sin läpp för att hålla munnen stängd. Den utvecklades sedan till dess icke-bokstavliga form för att representera återhållsamhet och stoicism. "Att bita tungan" är liknande i begrepp, men dess moderna användning är att hindra en person från att säga något otäckt.

Frasen "att bita dig i läppen" förmedlar ett stort behov i en eller flera personer för att avslöja något. Detta kan vara en sanning, i motsats till en lögn berättas, eller en annan åsikt. Snarare än att vara tillåtet att gå in i en fri diskurs, individen antingen känner eller blir tillsagd att hålla tyst. Detta tyder på att deras information kommer skada en eller flera individer är närvarande eller kommer att orsaka andra problem.

All information eller känslor som måste döljas varierar från fall till fall. Till exempel, om någon är på ett bröllop och känner ett behov av att hålla tyst eller berättas att "bita dig i läppen," det kan finnas flera anledningar. För det första finns den dolda information eller känslor. Personen kan älska en av dem gifta eller de kan känna en av dem har ljugit om något eller är otrogen. För det andra, är personen medveten eller göras medvetna om konsekvenserna av sin talan, vilket skulle vara att förstöra hela bröllopet och möjligen orsaka paret att dela.

I exemplet, personen bet sig i läppen för att bevara social harmoni. Hon skyddade även någon annans känslor. En rationell argumentation kan göras att hon skyddade också en förseelse, om brudgummen eller bruden var otrogen mot den andra. Om så är fallet, uttrycker det "bita dig i läppen" in i sfären av tid och plats, eller förvandlar den till en etisk bedömning.

Det finns också incidenter där människor får höra att "bita dig i läppen" för deras personliga säkerhet och för andras säkerhet. Sådana situationer uppstår när det finns konsekvenser för att avslöja sådan information eller åsikter. Det finns många exempel i hela världshistorien där någon inte bita sin tunga och gav en ärlig åsikt. Många regeringar och regimer har straffat sådana människor.

I Japan, "bita dig i läppen" faller in tvilling idéer "Honne" och "tatemae." Honne betyder "sanna känslor" och hålls internt för det mesta. "Tatemae avses offentliga känslor och representerar vad som är lämpligt att känna i en social situation. De två känslor är ofta osams med varandra, men att bevara social harmoni är av största vikt i sitt tänkande.

  • "Bita dig i läppen" betyder att avstå från att tala.