Hur skapar jag Kefir?

June 14

Kefir är en populär fermenterad mjölkdryck i många delar av Mellanöstern. Det är ofta tillgängliga i stora marknader, och det kan också göras hemma, om du är bra på att sterilisera behållare och bibehålla en ren arbetsplats. Många människor gillar att konsumera kefir eftersom de tror att den levande kulturen används för att göra det har hälsofördelar, och eftersom de hittar lätt syrlig, rik, krämig smak njutbar. Naturlig kefir är inte söt, även om det kan sötas eller smaksatta med frukt, om så önskas.

För att göra kefir, behöver du kefir kultur. Naturliga mataffärer säljer ibland kefir korn, och du kan också beställa kefir starter genom olika Internet-återförsäljare. Du kommer också att behöva en stor ren burk och lite färsk mjölk. Helst bör du koka burken före användning, för att se till att den är så ren som möjligt innan du börjar göra kefir.

Börja med att hälla kefir korn i burken, och sedan fylla burken ca 2/3 av vägen med mjölk. Kom ihåg att när du gör kefir, kommer den att expandera, så motstå frestelsen att fylla det något högre. Täck burken med en ren trasa, eller använd en rapningar lock som gör att gaser och tryck för att fly. Om du inte använder en rapningar lock, kan din kefir burk potentiellt explodera eftersom mjölk jäser!

Traditionell kefir fermenteras vid rumstemperatur, och beroende på omgivningstemperaturer detta kommer att ta 12 till 48 timmar. En kort jäsning ger en tunnare, mindre sura kefir, medan långa jäsningen skapar en rik, mycket tjock, sur kefir. Om du lämnar kefir ut ännu längre, kan det vända brusande och intensivt sura; det är helt säkert att dricka, men den starka smaken kan skjuta vissa människor. Du kan också uppmuntra till en långsammare jäsning genom att lagra din kefir i kylskåpet.

När du gör kefir att smaka, måste det ansträngda att ta bort kulturen så att jäsningen stannar. Häll kefir genom en fin sil eller cheesecloth till en annan ren burk och förvara den i kylskåpet tills den konsumeras. Starter kan flyttas till en ny burk så att en ny kull av kefir kan jäsas. Du kan också lagra kefir starter i kylen, om du vill bromsa jäsningsprocessen för att sprida dina partier av kefir.

Den naturliga smaken av kefir är sur, syrlig och tjock. Däremot kan fermenterade mjölkprodukter går fel; om du har minsta tvivel när du gör kefir, kasta ut, eftersom du inte vill bli sjuk av skadliga bakterier. Tecken på att din kefir har gått dåligt inkluderar några formar, fläckar av missfärgning, eller intensivt skarpa, sura lukter.

  • Mjölk, som används för att göra kefir.