Vad är benlesioner?

October 19

Benskador är en typ av abnormitet i strukturen och tillväxten av ett ben. Medan benskador kan hända något ben i kroppen, de förekommer ofta i de långa benen, särskilt i ben och armar. Dessa kan drabba vem som helst i alla åldrar, men förekomsten är vanligtvis högre bland barn och unga vuxna. De kan antingen vara godartade utväxter som inte är cancerogena eller cancertumörer, som tenderar att växa och sprida sig.

Flera faktorer kan leda till utveckling av benskador. Dessa inkluderar infektioner, variationer i tillväxt, överanvändning av ben och skador på ben. Tillväxt av bentumörer och bencystor kan även leda till att dessa lesioner. De kan vara små eller stora, och återfinns ofta på benytan. Vissa kan vara inbäddade inuti ett ben.

Det är en vanlig missuppfattning att benskador är alltid cancerogena. En majoritet av dessa benskador är godartade och brukar inte orsaka symptom. De godartade lesioner ofta i benen i ryggraden, bäckenet, lår och arm. Det finns vissa godartade lesioner som kan börja som passiva skador, men framstegen för att så småningom förstöra drabbade benet.

Två av de vanligaste formerna av skelettcancer som påverkar de växande ben från barn och ungdomar är osteosarkom och Ewingâ € s sarkom. Båda är vanliga i de långa benen och ofta manifesteras som svullnad och smärta. De har också en tendens att sprida sig i andra organ i kroppen, såsom lungorna och andra ben. Osteosarkom kan associeras med andra ärftliga cancersyndrom, medan Ewings sarkom är ofta inte.

Ortopedi, läkare som är specialiserade på bensjukdomar, oftast diagnostisera benskador med hjälp av röntgen. Bilder från detta test visar ofta mönstret av förstörelse i benen samt dess storlek, form, och exakt var. De kan också visa tillväxttakten av dessa skador, och avgöra om det är en långsam eller ett snabbt växande en. Bortsett från detta diagnosverktyg, ortopedi använder också andra diagnostiska metoder inklusive datortomografi (CT), magnetisk resonanstomografi (MRT), och isotop ben skannar.

Behandling av benskador beror ofta på sin diagnos. Bone cancer behandlas vanligen med kemoterapi, strålning, eller en kombination av båda förfarandena. Det finns vissa godartade lesioner som inte kräver någon behandling alls. Kirurgi anses vara den vanligaste behandlingsalternativet för större benskador, liksom de som aggressivt har utvecklat och förstörde de drabbade benen.

  • Benskador är vanligast bland barn och unga vuxna.
  • Benskador är vanligt förekommande i de långa benen, särskilt de i ben och armar.
  • Röntgenstrålar används för att diagnostisera benskador.
  • Bone cancer behandlas vanligen med kemoterapi i kombination med andra behandlingar.
  • Osteosarkom är en vanlig form av skelettcancer som påverkar ungdomar.