Vad är den främsta trombocytfunktionen?

March 7

Trombocyter är specialiserade celler som är viktiga komponenter i blod. Den primära funktionen av trombocyter är att förhindra överdriven inre eller yttre blödningar efter en skada. Trombocyter hjälper att tillfälligt spärra av platsen för ett sår genom att bryta bort från andra trombocyter och hålla sig till de exponerade, skadade kanter blodkärl. Den process genom vilken trombocyter sluta följa kärlväggarna för att stoppa blödning kallas hemostas. När en person upplever en onormalt hög eller lågt antal på grund av en av flera blodsjukdomar trombocyter, kan akuta tillstånd såsom blödning eller överdriven koagulering resultera.

Jämfört med röda och vita blodkroppar, blodplättar är mycket små och lätta. När blodet rinner genom ett kärl, är de lätta trombocyter tvingas omkrets blodet, där de omger de andra blodcellerna och få kontakt med kärlväggen. Normalt trombocyter glida lätt längs dessa väggar, som är kända som endotelet. När ett snitt, punktering, skrapa, eller invärtes skador orsakar endotelet att riva sönder, dock trombocyter arbetet att koagulera blodet och hindra den från att ständigt spännande såret.

Funktionen primära trombocyter är att hålla sig till utsatta endotelceller, vilket ger en barriär mot överdriven blodförlust. Trombocyter först bryta isär från varandra och hålla sig till de exponerade områdena, där de binder med en kemikalie som heter fibrinogen. Denna syntes skapar proteinet fibrin, som bildar en liten, nästan trådliknande gräns som håller blod från att strömma genom såret. Tätningen skapad av fibrin småningom torkar och härdar, lämnar en sårskorpa eller blåmärke. Många olika vitaminer och mineraler är viktigt att säkerställa en effektiv trombocytfunktion och fibrin syntes, inklusive kalcium, vitamin A och vitamin K.

Blodkoagulering är en absolut nödvändig process för att förhindra potentiellt allvarliga eller till och med livshotande tillstånd. Funktionen Onormal blodplätt kan bidra till trombos, som är orimlig koagulering, eller blödning, en drastisk förlust av blod genom en utsatt sår. Hemostas kan störas när vissa medfödda eller förvärvade tillstånd påverkar funktion eller trombocytproduktion.

En individ med en ovanligt hög trombocyter, ett tillstånd som kallas trombocytos, riskerar driven blodkoagulering i armar eller hjärnan. Blodproppar hindrar blodflödet och förhindrar syre från att komma in i hjärnan, vilket kan leda till stroke eller permanent hjärnskada. En lågt antal blodplättar, som kallas trombocytopeni, kan orsaka blödning och spontana blödningar från huden eller näsan. När trombocytos eller trombocytopeni upptäcks i tid, kan läkare ordinera mediciner och behandla underliggande orsaker att återställa normal trombocytfunktion.

  • En blodsammansättning diagram som visar blodplättsceller.
  • Blodproppsbildning är en viktig del av funktionen primära trombocyter.