Vad är Tartan?

March 6

Tartan är ett tyg som är vävt med ett sortiment av ränder i varierande bredder och färger som i rät vinkel mot varandra. I vissa delar av världen, är det mönster som kallas "pläd." Den distinkta rutmönster av tartan är nära förknippat med Skottland, som har vävning tartan i århundraden. De flesta kulturer faktiskt visa en historia av vävning textilier med kontrolleras mönster, eftersom de är relativt lätta att väva och även ganska slående.

Ordet kommer från ett latinskt ord, tyrius, för "duk". En tartan kan vävas med någon textil, även om ullen är vanligt eftersom det tar färgämne väl och även isolerar kroppen i de kalla regioner i världen där tartan är populärt. Ull kan också vävas i varierande tjocklekar, tillåter människor att bära fler lätta ull tartans i varmare väder. Tartan kan också göras från linne, bomull, eller silke. Tartan är vanligtvis bärs med neutrala färger, eftersom de djärva block i färgen i mönstret har en potential för kolliderar.

I Storbritannien, "pläd" används vanligen för att beskriva en halsduk, kasta, eller filt. Det kommer från ett gaeliska ordet, plaide, vilket betyder "filt". I andra delar av världen, är pläd en generisk ord för tartan mönster. I många av dessa områden, är en "tartan" förknippas specifikt med skotska klaner, medan pläd är en allomfattande namn för alla typer av kontrollerade textil. Detta kan leda till en viss förvirring, men innebörden är avsedd är vanligtvis tydligt av sammanhanget.

Föreningen av specifika tartans med särskilda klaner började formellt på 1800-talet. Ursprungligen hade varje region i Skottland ett regionalt specifik tartan mönster. Klanerna som dominerade varje region antas långsamt dessa tartans att representera deras specifika familj och region, och 1815, var registreringen av enskilda KlanTartans inletts. Tartan blev också en symbol för skotska arv och stolthet, och fortsätter att förknippas med skotska kulturen.

Många sömnad butiker säljer tartan tyger för sömnad och hantverk. Kläder gjorda av ett tartan mönster är också lätt tillgänglig i många butiker, i form av kjolar, jackor, pyjamas, och allt däremellan. Personer med skotska arv som vill fira det forskning ibland deras släktforskning för att avgöra om de har en klan tartan, eller som tartan skulle ha burits i deras område. Forskning för ett tartan kan ibland avslöja en intressant och färgstark historia, tillsammans med en familj vapensköld.

  • Tartanpläd är vanligtvis förknippas med skotska arv och tradition.