Vad är en Center?

April 19

En centerbord är en typ av rörlig köl som är inpassad i centrum ett segelfartyg. Centerboards används när seglare vill ha tillgång till en infällbar köl så att de kan använda en köl när de behöver det, och stoppa den undan när de inte gör det. Vissa segelfartyg kommer utrustade med ett centerbord, och i andra fall kan en båt eftermonteras för att lägga till en.

Kölar, liksom andra typer av folier som används på segelbåtar, surfingbrädor, hyvlar, och så vidare, är utformade för att lägga till stabilitet och kontroll. När vägd, kommer en köl hjälpa ett fartyg vistelse upprätt, vilket är önskvärt, och det kommer även att låta seglare att flytta in i vinden utan att glida på en lä riktning. Detta ökar flexibiliteten och manövrerbarhet av båten, vilket gör en köl en fördel i många inställningar.

Däremot kan kölar också orsaka problem. En köl gör det svårt att navigera på grunt vatten, och innebär att en båt inte kan vila på sin botten utan att tippa åt sidan. Vidare tillägger kölen dra, vilket kan vara önskvärt i vissa inställningar, men det kan vara problematiskt i andra, saktar båten ned när seglare vill fokusera på hastighet.

Den center designen balanserar dessa motstridiga behov, vilket gör att sjömän att njuta av det bästa av två världar. När en köl behövs, är center svängs genom en slits i botten av båten, och kan viktas eller låst på plats. När centerbordet inte bidrar till funktionen av farkosten, kan den höjas, så att farkosten att göra saker som att navigera i det grunda utan att oroa skada på kölen.

Den sticks, ett nära besläktat begrepp, glider upp och ned i ett hölje inuti båten, snarare än att svänga som centerbord gör. Centerboards och dagger finns i en mängd olika stilar som kan monteras på olika båtar, vilket gör seglare att välja designen som kommer att vara mest effektiva för sitt hantverk. En nackdel med den center design ska vara medveten om är att det kan vara svårt att serva inifrån båten; båten måste antingen halas upp på land, eller någon måste dyka för att komma åt center.

Skeppsvarv och marina leverantörer lager centerboards och tillbehör, inklusive ersättare för delar som kan bära ner med tiden. Skickliga seglare kan installera sina egna, eller använda sig av personalen på ett varv, oavsett om de är återmontering och reparera en farkost med en befintlig center, eller eftermontering en båt för att lägga till en center eller dolk ombord.

  • Löstagbara kölar kan användas på surfbrädor för extra stabilitet.