Vad är en tyfoid vaccin?

March 18

En tyfoidvaccin avser antingen en muntlig eller injiceras vaccination som kan bidra till att minska risken för att få tyfoidfeber, som orsakas av exponering för Salmonella typhi, en bakterie. Även denna risk tenderar att vara minimal i de flesta utvecklade länder, det är i utvecklingsländerna vanligare att skaffa tyfus. Människor som planerar att resa utanför sitt land bör diskutera med en läkare om de områden de planerar att besöka kan ha en ökad risk för att drabbas av denna sjukdom. Bör riskerar vara förhöjda, få tyfoidvaccin kan göra bra känsla.

Det finns två typer av vaccinering. Man tas oralt i tablettform under åtta till tio dagar. Totalt fyra piller vidtas för att ge ett visst skydd tyfus feber, även om skyddet inte är 100%. Den orala tyfoidvaccin är ett levande försvagat version av Salmonella typhi och p-piller rekommenderas inte för personer som är yngre än sex, eller för dem som har någon typ av autoimmun sjukdom eller nedsatt immunförsvar. Det finns en liten risk att smittas av sjukdomen från p-piller, men detta är sällsynt och kan oftast uppstå om människor har en autoimmun sjukdom. Denna form av vaccinations tenderar att ge immunitet i ungefär fem år och vaccination måste ske minst två veckor innan folk in i ett område där smittan är troligt.

Den andra typen av tyfoidvaccin är en injektion med en version av grodden som är död. Detta gör upphandlande tyfus från skottet ytterst osannolikt. Injektionen har fördelen av säkerheten när det ges till barn i yngre åldrar, men det är fortfarande inte rekommenderas för barn under två års ålder. Immunitet doesnâ € t pågå så länge och booster skott rekommenderas vartannat år. Som med tablettform, behöver skottet ges minst två veckor före resan.

Antingen injektion eller oralt piller kan ha några biverkningar, även om dessa är oftast minimal. Varje behandling kan orsaka en feber som generellt doesnâ € t överstiga 100 grader F (37,78 grader C). Injektionen kan ge rodnad eller ömhet där det administrerades.

Pills upprörd ibland magen, och de canâ € t tas med antibiotika eftersom vaccinet inte fungerar. Det är möjligt att få en allergisk reaktion mot tyfus vaccin, men är sällsynt, och ibland andra komplikationer såsom mycket hög feber resultat. I detta fall bör människor uppmärksamma sina läkare.

Vissa människor ifrågasätter nödvändigheten av att få ett tyfoidvaccin, men det kan vara ganska svårt när de reser till fullo undvika tyfus. Folk måste kontrollera att all mat och dryck har beretts på ett säkert sätt, vilket vanligtvis är omöjligt att göra. Utan vaccinet, är det fortfarande möjligt att bota tyfus med antibiotikabehandlingar. Komplikationer uppstår när människor donâ € t inser att de har det, och bakterierna börjar att skada kroppen. Människor är också smittsam efter antibiotikabehandling och kan behöva vidta särskilda försiktighetsåtgärder för att förhindra smitta andra.

  • En tyfus vaccin kan vara till nytta för personer som planerar att resa utanför landet.
  • Tyfus kan vara livshotande, med symptom som inkluderar hög feber och svår huvudvärk.
  • Den tyfoidvaccin ges genom en injektion är säkert när det ges till barn i ung ålder.
  • Den tyfoidvaccin vanligen ges till små barn innehåller en version av grodden som är död.
  • Den tyfoidvaccin kan bidra till att minska risken att smittas tyfoidfeber.