Vad är ett skivkontrakt?

February 15

Även känd som en inspelning affär eller skivkontrakt, är ett skivkontrakt ett avtal mellan ett skivbolag och artist. Liksom de flesta andra avtal, är det juridiskt bindande och generellt förpliktar båda parter att följa avtalet eller stöter på rättsliga följder och uppsägning av avtalet. I allmänhet ett avtal kräver vanligtvis konstnären att bara spela med etiketten han eller hon undertecknade med, och inga andra utan tillstånd. Den skivbolag krävs normalt att betala konstnären en platt summa eller procent av sin vinst. Att få ett skivkontrakt med ett välkänt musik varumärke är ofta skapandet av musikaliska artista € s karriär, och många musiker talar ömt av deras första skivkontrakt.

Villkoren i ett skivkontrakt skiljer sig från skivbolag till skivbolag precis som villkoren i ett hyresavtal kommer att skilja från hyresvärden att hyresvärden. När konstnären har undertecknat kontraktet, dock han eller hon brukar utfärdat ett förskott, vilket är pengar som betalas i förskott. Beroende på hur populär konstnären är på tiden eller hur populär han eller hon verkar sannolikt att bli, kan detta förskott vara en liten summa eller, statist, mer pengar än de flesta människor gör under en livstid. Kontraktet kan kräva att konstnären producera ett visst antal album, då han eller hon kommer att släppas från skivkontrakt, och kan antingen förnya med samma företag eller skaffa ett nytt skivkontrakt med ett annat företag som erbjuder en bättre affär.

Ibland en konstnär inte producerar musik så lönsam som etiketten rekord förväntat. I detta fall kan märkningen utnyttjar en undantagsklausul som ingår i avtalet, vilket låter dem minska sina förluster genom att avsluta kontraktet tidigare än vad som krävs. Normalt är konstnären betalat ett belopp som överenskommits före undertecknandet av kontraktet, och båda parter går skilda vägar. Efter ett misslyckat album och skivbolag opt-out, kan en spirande artist hitta få en ny skivkontrakt svårt.

När ett skivkontrakt når utgångs, kanske den nuvarande skivbolag och andra etiketter tävla om artista € s signatur på ett nytt kontrakt. Etiketterna kan erbjuda mer pengar i förskott, högre royalties, eller mer kreativ kontroll över artista € s arbete. I allmänhet är det sällsynt att ett skivbolag att bli desperata nog att erbjuda konstnären fullständig kreativ kontroll. Detta är ibland gjort, dock, särskilt med mycket kända konstnärer som vill teckna ett nytt skivkontrakt. Hursomhelst, musiker gynnas ofta från att förvärva ett kontrakt, som arbetar under ett och förnya den.

  • Inspelning kontrakt omfattar skyldigheter för både artister och inspelningsstudior.
  • En artist tecknar ett skivkontrakt med ett skivbolag.