Vad är en Galette?

October 27

En galette är en typ av franska bakverk som är gjord med en rik, gulaktigt skorpa, och traditionellt serveras på trettondagen, den 6 januari varje år. Många bagerier erbjuder även galettes året runt, både salta och söta inkarnationer. I allmänhet galetter är avrundade och platt, och de tenderar att vara mycket knaprig på grund av den typ av bakverk som används för att göra dem. De kan göras hemma med minimal ansträngning.

Termen "galette" används i vissa delar av Frankrike att särskilt hänvisa till crêpes gjorda med bovete. I andra länder, är bakverk som görs med tätare degar ibland fann märkt som galettes. Tekniskt denna beteckning är felaktigt, särskilt om degen lämnas öppen på toppen, vilket är vanligt, men likheten med originalet galette kan ses. I de flesta fall är för stor för en enda person att äta en galette och är utformad för att skivas innan de serveras till enskilda gäster.

Söt eller Savory Fyllning

Beroende på regionen och kocken, kanske galettes göras vanligt, men de är mer ofta fyllda med något. Den traditionella söt fyllning innehåller mandelmassa blandat med ägg och tärnade av apelsinskal. Denna fyllning används ofta för Epiphany galettes, som kocken lägger även små Feves eller charm. En Epiphany galette är känd i franska som galette des Rois, eller "kungen tårta," och konsumenten som får slice som har charmen i det lekfullt krönt kung eller drottning.

Salta fyllningar och garnering är inte heller ovanligt. Kött som skinka och korv ibland serveras med Galletes. Äppleklyftor, ost såsom Gruyère, och ägget kan också användas. Ibland fyllningen bakas in i galettes, och vid andra tillfällen, är de kompletterande ingredienser placeras ovanpå. När ingredienser såsom ost placeras på toppen av en galette, vanligtvis skålen är rostat så att osten ska smälta på galette.

Hur man gör gallettes

För att göra traditionella galettes hemma, kan man göra smördeg deg eller köpa den frysta på marknaden. En matlagnings pan bör smörjas, och en cirkel av smördeg bör fastställas på det för var och en som görs. En blandning av mandelmassa, ägg och apelsinskal kan sedan spridas i mitten av varje bakelse, stoppa ungefär 2 inches (5 cm) korta av kanterna.

Om kocken avser att inkludera en FEVE läggs det innan han eller hon skikt ytterligare ett ark smördeg ovanpå och pressningar kanterna. Dekorationer kan göras på topp genom att skära med en kniv eller göra former av ytterligare smördeg och klistra in dem på med ägg före gräddningen de galettes på 400 grader Fahrenheit (204 grader Celsius) tills gyllenbrun och svullet. Man bör vara försiktig när du öppnar ugnen för att kolla på bakverk, eftersom degen kan kollapsa.

  • Apelsinskal används ibland i galettes.
  • Bagerier erbjuder ofta galettes.
  • I vissa delar av Frankrike, galettes är crepes gjorda med bovete.
  • Skivade äpplen kan användas på en galette.
  • Galette är traditionellt serveras på trettondagen, firandet av de tre vise män besök i Jesusbarnet.