Vad är en Concha Bullosa?

August 29

Concha bullosa inträffar när den mellersta turbinata, ett litet ben projektion i näshålan, erfar en luftficka. Beroende på svårighetsgraden, kan concha bullosa antingen åtföljas av flera symtom eller, i vissa fall, kan det vara asymtomatiska. Behandling av detta tillstånd kan variera och är i allmänhet baserade på obehag upplevs av patienten. De flesta fall är associerade med en avvikit nässkiljeväggen och är oftast upptäcktes i en datortomografi (CT) examen. De tre typerna av concha bullosa är lamellär, uppsvällda, och omfattande, och är oftast inte som en medicinsk risk.

Näshålan består av tre näsmusslorna eller fina hår, som fungerar som en fliter för föroreningar, liksom ett ben och cartilidge divider kallas septum. Näsmusslorna arbetar för att kyla eller värma luften inhaleras genom näsan för att nå kroppstemperatur genom befuktning. Concha bullosa är en liten ballong-liknande formation på en turbinate och, beroende på storlek, kan det orsaka problem med andnings eller dränerande bihålor. Det är en öppen plats som är mottagliga för infektioner och nästäppa. Denna luftbubbla orsakar vanligtvis turbinate för att förstora och sätta press på andra nasala komponenter, som kan orsaka smärta.

De som får symtom känner oftast en smärta mellan ögonen, obehag i näsan, och ansiktstryck om concha bullosa är stor i storlek. En CT-examen används efter andra potentiella problem är uteslutna. Nässprayer och avsvällande medel kan minska problemen med concha bullosa men om smärtan kvarstår, kan en CT och mindre operation bli nödvändig.

Endoskopisk sinus kirurgi används för att korrigera svåra fall av concha bullosa, och är en mindre operation som normalt tar några timmar. Kirurger använder en fiberoptisk endoskop för att undersöka och rätta dysfunktioner hos marin hålrum. Patienter ibland sederad med en lokal anestesi och, efter operationen, är det korrigerade området lätt fylld med steril förpackning. Post kirurgi obehag är oftast milda, men inflammation i området kan ta några veckor att avta.

Kirurger kan begära att patienten avstår från simning eller andra aktiviteter som kan orsaka ett överflöd av vätska i näsan, inklusive tagande försiktighet vid bad. Näshålan är ett känsligt område att genomgå en operation på, och det kan producera några postoperativa problem, inklusive blödning, infektion, och tillfälliga synproblem. Infektioner och andra aktuella obehag behandlas vanligen med anti-biotiska salvor, orala steroider och antihistaminer.

  • Nässprayer kan ibland minska problemen med concha bullosa.
  • Concha bullosa är oftast fläckig under en datortomografi.
  • Några fall av bihåleinflammation är resultatet av en bakteriell infektion som kräver antibiotika.
  • En luftficka i mitten turbinata är känd som en concha bullosa.