Vad är en Indium Scan?

May 20

En indium scan, även känd som en leukocyt scan eller vita blodkroppar (WBC) scan, är en typ av kärn skanning där ett radioaktivt spårämne används för att identifiera inflammation eller infektion i specifika områden i kroppen. Detta förfarande använder en radioisotop av indium-111. Skann är en icke-invasiv förfarande avbildning som innebär minsta möjliga obehag. Det är allmänt rekommenderas inte för kvinnor som är gravida eller ammar.

Den indium scan är ett förfarande i flera steg som genomförs av en nukleär medicintechnologist. Först individens blod dras. VBK är separerade från andra blodkroppar och blandas sedan med en liten mängd av indium-111 isotop; detta kallas märkning. De taggade celler injiceras tillbaka in i personens kropp genom en ven. Några timmar senare, när de taggade cellerna har samlats i inflammerade eller infekterade områden på kroppen, är gammastrålning som avges av isotopen detekteras av en full body scan med specialbildutrustning.

Skann innebär liggande helt stilla på en undersökning bord medan bildkameror röra sig långsamt över eller under bordet. Detta kan ta allt från 20 minuter till flera timmar. En andra indium skanningsprocedur eller uppföljningstester såsom en MR eller datortomografi, skulle krävas för att bekräfta förekomsten av infektion eller inflammation.

Ett indium scan är en icke-invasiv och icke-kirurgisk procedur. Det innebär normalt minimalt obehag från bloddragning och åter injektion av taggade blodkroppar. Individen kan uppleva en känsla av kyla i armen omedelbart efter injektionen av radioisotopen mixen. Sällan kan vissa människor få en allergisk reaktion mot indium-111 isotop, vilket i extrema fall kan leda till anafylaktisk chock.

Risker förknippade med indium skanningsprocedur betraktas som minimala. Även processen innebär en viss exponering för radioaktivitet, isotopen lämnar vanligtvis kroppen inom cirka två dagar. En individ kan instrueras att dricka en stor mängd vatten efter testet för att hjälpa spola isotopen ut ur kroppen. En kvinna som ammar eller är gravid kan avråds ha detta förfarande, eller nuklearmedicin teknikern kunde använda en lägre dos av den radioaktiva isotopen.

En indium scan är normalt föreskrivs när en läkare misstänker att det kan finnas infektion eller inflammation i någon del av kroppen, särskilt i buken. En onormal resultat på indium skann anger sannolikheten för en aktiv infektion eller inflammerade området, såsom en böld i levern eller andra organ. Felaktiga resultat är möjligt eftersom mjälten och levern brukar samlas VBK även när det inte finns någon aktiv infektion eller inflammation närvarande.

  • En persons blod dras och taggad med indium-111 isotopen injiceras sedan tillbaka i en ven för en indium scan.
  • Indium skannar rekommenderas inte för ammande kvinnor.
  • En datortomografi kan krävas som ett uppföljande test för att bekräfta förekomsten av infektion eller inflammation.