Vad är ett ljudisolerat rum?

July 28

Ett ljudisolerat rum är en specialkonstruerad utrymme där nästan alla genererade buller inte kan fly. Inspelningsstudior rutinmässigt ett ljudisolerat rum för att minimera yttre ljud och isolera enskilda instrument eller röster. Forskningsingenjörer kan också använda ett ljudisolerat rum för att mäta ljudutgången på en maskin. Bor i lägenhet och husägare skapar ofta ett ljudisolerat rum för att minimera ljudet av underhållningssystem.

Skapa en verkligt ljudisolerat rum är inte lätt. För att förstå svårigheten, kan en snabbkurs i akustik hjälpa. Förstärkare och högtalare genererar ljudvågor, som måste färdas genom några sympatiska mediet för att nå lyssnarens öron. I en typisk rum är luft som medium. Ljud energi färdas genom luften tills den slår en yta såsom en vägg, men en enda icke-isolera väggen hindrar inte alla ljudvågor från att tränga in i det omgivande området. Det kan förhindra högre frekvenser från att lämna, men låga frekvenser fortsätter genom väggen och in i luften igen. Det är därför en grannes högljudd stereo kan låta som en bas och trumsolo i din lägenhet.

En idealisk ljudisolerat rum skulle eliminera alla möjliga metoder för ljudvågor att resa, men detta skulle inkludera luften du skulle andas. I stället för ett totalt vakuum, den näst bästa lösningen dämpande eller absorberande, ljudvågorna så mycket som möjligt. Ett ljudisolerat rum är verkligen ett rum i rummet. Det finns två väggar åtskilda av ett tomrum fylls med tjockt isoleringsmaterial. De väggreglar är förskjutna så att det inte finns någon fysisk förbindelse mellan dem. Soundwaves som tränger innervägg ett ljudisolerat rum måste först resa genom ljudabsorberande isolering och sedan genom en andra väggbarriär. Detta eliminerar de flesta, men inte alla, av de besvärliga tongångar.

I en professionell inspelningsstudio, kan ljudisolerat rum faktiskt vara fodrade med bly lakan för maximal ljudabsorption. Detta skulle vara för dyrt för den genomsnittliga homeowner, men billigare ljudisolering material finns. De flesta arbetar på principen om dämpning eller avleda ljudvågor. Skum paneler med vertikala och horisontella ribbor kan placeras på den inre väggen av ett ljudisolerat rum för att avleda ljudvågor bort från ytterväggen. Dörrar i ett ljudisolerat rum är också utformade för att vara ljuddämpning. Dörren ensam i en professionell inspelningsstudio kan kosta tusentals dollar.

Många ljudisolerade rum konstruktioner inte införliva windows, men det är inte omöjligt att installera ett ljudisolerat fönstersystem. Glas är en utmärkt bärare av ljudvågor, men en dubbel eller tredubbel rutan systemet kan dämpa vibrationer innan de kommer ut i utomhusluften. Om luften avlägsnas mellan rutorna och ramen är korrekt installerat, kan ett fönster ljudisolerade effektivt. För ännu mer ljuddämpning, kan speciella gardiner tillverkade av tunga material hängas över fönstren.

Golv och tak i ett ljudisolerat rum måste också isoleras med ljuddämpande material. En solid betonggolvet är oftast bäst för att minimera ljudvågor, men vissa designers föreslå en "flytande" planlösning, där undergolv är täckt med ett neopren baserat isoleringsmaterial och golvet flyter huvudsak ovanför. Taket i ett ljudisolerat rum kan ändras med en uppskjuten rutnät av akustiska plattor och ytterligare isolering blåst i ett tomrum.

Att ha ett gott ljudisolerat rum kan lösa många fler problem än det skapar. Musiker kan spela starkare instrument utan rädsla för att störa freden, medan ägare av underhållningssystem kan använda dem på någon volym.

  • Inspelningsstudior har normalt ljudisolerade rum.
  • Akustisk isolering kan användas för att hjälpa ljudisolerade ett rum.
  • Installera dubbel-hängda fönster kunde bidra till att göra ett rum ljudisolerade.
  • Radiostationer har ofta ljudisolerade bås att absorbera ljudvågor så mycket som möjligt.