Vilka är de olika typerna av Kolecystit behandling?

May 23

Kolecystit är ett potentiellt allvarligt tillstånd som innebär gallblåsan inflammation, buksmärtor, feber och illamående. Tidig och korrekt kolecystit behandling på sjukhus är nödvändig för att förebygga allvarliga komplikationer. Det finns flera olika metoder för behandling, och läkarna välja de bästa alternativen utifrån varje patients symtom, allmänna hälsa och eventuella bakomliggande orsaker som upptäcks. Efter att ha fått intravenös vätska och mediciner för att lindra sina symptom, de flesta patienter behöver genomgå ett kirurgiskt ingrepp som kallas en kolecystektomi att ta bort sina gallbladders. Kolecystektomi kan utföras omedelbart livshotande omständigheter eller flera veckor eller månader efter initial kolecystit behandling om de flesta symtomen försvinner.

Det huvudsakliga målet med akut kolecystit behandling är att stabilisera vitala, febernedsättande, och stoppa smittspridning. Liggande patienter ges intravenös antibiotika och antiemetiska läkemedel som underlättar illamående och kräkningar. Smärtstillande medel, såsom morfin, är vanligen administreras samt. Om kräkning och kramper är omfattande, kan ett långt rör föras in genom näsan för att dra överflödig galla och vätska ur magen. Magen är vanligtvis hålls tomma i flera timmar eller dagar tills symtomen börjar avta.

Några fall av kolecystit som orsakas av infektion klara upp helt efter ca en veckas sjukhusvård. I de flesta fall, men problemen kvarstår eftersom gallsten eller andra hinder är ansvariga för symptom. Patienter som har fått diagnosen gallsten men ändå lyckas återhämta sig från akuta attacker av kolecystit behöver vanligtvis operation inom några veckor eller månader. Om en patients gallblåsa är i god form, kan han eller hon bara behöver en enkel endoskopisk förfarande för att upplösa eller ta bort stenarna. Kolecystektomi är endast nödvändigt om orgeln har varit permanent, allvarligt skadad.

En icke-akut kolecystektomi kan utföras som en laparoskopisk förfarande, en minimalinvasiv operation som sker genom tre eller fyra mycket små snitt i buken. En upplyst endoskop förs in genom ett snitt för att styra förfarandet. Kirurgen manipulerar skalpeller och andra instrument via andra snitt för att ta bort gallblåsan, bränna blodkärl och reparation omgivande vävnad. Efter kirurgisk kolecystit behandling, kan en patient räkna med att tillbringa flera veckor i sängen och hålla en flytande och mjuk kost i minst en månad.

Om symtomen blir livshotande medan patienten är på sjukhuset, kan en akut kolecystektomi vara den enda effektiva kolecystit behandling. Eftersom förfarandet måste utföras direkt, kanske laparoskopisk kirurgi inte vara ett alternativ. En kirurgisk laget kan behöva utföra ett öppet förfarande för att snabbt upptäcka och ta bort gallblåsan. Det tar i regel längre tid att återhämta sig från öppen kolecystektomi, och en person kan vara på sjukhuset i upp till en månad. De flesta människor så småningom återhämta sig när de söker tidig behandling och följa deras läkarnas anvisningar om uppföljande vård.

  • Personer som lider med kolecystit kan uppleva buksmärtor.
  • På sjukhus kolecystit patienter ges intravenöst antibiotika treament.
  • I de flesta fall är kolecystit orsakas av gallsten som blockerar gallgångarna.
  • Patienter som lider av kolecystit behöver ofta opereras.
  • Gallblåsan är inflammerad när kolecystit är närvarande.
  • En icke-akut kolecystektomi kan utföras som en mindre invasiv laparoskopisk förfarande.