Sätta och ta bort rader i ett skyddat kalkylblad

March 31

När du skyddar ett kalkylblad, kan Excel du definiera vad användaren kan göra i det skyddade kalkylblad. Använda kryssrutorna i dialogrutan Skydda arbetsblad, kan du välja en mängd olika tillåtna åtgärder. (Se figur 1.)

Sätta och ta bort rader i ett skyddat kalkylblad

Figur 1. dialogrutan Skydda arbetsblad.

En av de åtgärder som tillåts i Skydda blad dialogrutan infoga och ta bort rader och kolumner i en skyddad kalkylblad. Detta är en stor funktion för vissa typer av kalkylblad. Men det är något konstigt i hur denna funktion faktiskt fungerar.

Låt oss säga att du skapar ett kalkylblad och du skydda den. På så sätt visar du att det är OK för människor att både sätta in och ta bort rader i det skyddade kalkylblad. När någon försöker infoga en rad i det skyddade kalkylblad, infogar det bara bra. Om någon försöker ta bort en rad, även raden de bara infogas-åtgärden är inte tillåten; det kan inte göras. Vad ger? Du angav i dialogrutan Skydda Sheet att folk kunde ta bort rader, men ändå Excel inte tillåter dig att göra det.

Anledningen tycks vara knuten till hur Excel implementerar kalkylblad skydd. Kom ihåg att skyddet tillämpas på alla celler som är formaterade som Låst på fliken Skydd av dialogrutan Formatera celler. Om någon cell i rad som du försöker ta bort är formaterad som Locked, då kalkylblad skydd inte tillåter dig att ta bort raden. Om alla celler i raden har kryssrutan Låst rensas, då raden kan tagits bort. (Se figur 2.)

Sätta och ta bort rader i ett skyddat kalkylblad

Figur 2. Fliken Skydd av dialogrutan Formatera celler.

Intressant, kan användaren inte ta bort en rad som de lagt eftersom den extra raden ärver cellformatering i raden ovanför. Så, om det finns några låsta celler i raden ovanför den rad infogas, då infogas raden kan inte raderas så länge arbetsbladet är skyddat.

Detta beteende, är naturligtvis inte särskilt användbart för alla kalkylblad utvecklare som verkligen vill att människor ska ha möjlighet att ta bort rader i ett kalkylblad, oavsett om celler i raderna är låsta. Om du är en av dessa människor, då det enda du kan göra är att skapa ett makro som gör strykningen för dig. Makrot ska utföra följande steg:

  1. Ta bort skyddet kalkylbladet
  2. Radera raden
  3. Skydda kalkylbladet igen

Dessa tre steg är relativt enkelt att utföra, med hjälp av tekniker som beskrivs i andra frågor av <em> ExcelTips. </ Em> För att göra makro användbart, du kommer antagligen att lägga kod som garanterar användaren försöker inte ta bort rader som du inte vill att de ska ta bort (rubriker, totalsummor, etc.).

ExcelTips är din källa för kostnadseffektiv Microsoft Excel utbildning. Detta tips (10315) gäller Microsoft Excel 2007, 2010 och 2013. Du kan hitta en version av detta tips för den äldre menygränssnittet i Excel här: Infoga och ta bort rader i ett skyddat kalkylblad.