Typer av stödmurar

March 21

Stödmurar måste vara extremt starka och hållbara för att kunna hålla jorden på plats. Vilken typ av stödmur att bygga beror på många faktorer, här är en kort beskrivning av de fem huvudtyper av stödmurar och när bäst att använda dem:

  • Gravity. Gravitations väggar använder deras massa eller vikt för att motstå trycket från jorden bakom dem. Dessa väggar har vanligen en genomsnittlig höjd av 3-4 meter. De är gjorda av murbruk-minus sten eller mursten. Gravity kan hålla tillbaka jorden eller marken på grund av väggar konstruktion. Vikten eller kraft friktion som skapas av dessa material är större än den kraft som utövas av marken. Tjockleken av väggen vid basen kommer att överstiga den hos toppen. Detta är en process som kallas "misshandel" hjälper väggarna för att förbättra stabiliteten genom att luta tillbaka till behålls jorden. I denna process, som väggarna får högre de luta bakåt. Batte görs för att förlänga livslängden av gravitations väggar, vilket annars skulle luta utåt.
  • Spontning. Spontväggar används vanligen i mjuka jordar och trånga utrymmen. Dessa väggar är gjorda av stål, vinyl eller trä plankor som drivs ner i marken. En kabel eller en stång används därefter som ett tie-back ankare till väggar.
  • Betong. Dessa typer av väggar är vanliga i trädgårdar och andra utomhus landskap. De erbjuder bättre stöd för vertikalt lutande sluttningar. Konkreta stödmurar är höga byggda och har djupare och tyngre jord under dem. Dessa egenskaper gör dem erbjuder bättre motståndskraft och soliditet. Konkreta stödmurar kräver större bas djup för att skapa ett bättre underlag. Korrekt installerade konkreta stödmurar brukar inte möta problem som luta, bugar, eller sprickbildning. De är inte heller så känsliga för klimat-inducerad nedbrytning.
  • Block. För att innesluta ett område i en trädgård, blockera stödmurar är de mest lämpliga. Dessa väggar är av två typer. Modulära stödmurar och segmentstödmurar. De består av samverkande betongelement att hålla tillbaka belastningen av jorden. Liknar gravitations väggar, de använder gravitationen att motstå omvälvning och skjuta. Karaktären av väggarna förhindrar hydrostatiska trycket också.
  • Rock. För utjämning rabatter i trädgårdar, kan du överväga berget stödmurar. De klippor och stenar som används i konstruktionen av dessa väggar måste passa in i landskapet. När stenarna staplas tillsammans, platser kvar mellan stenarna. Dessa utrymmen eller luckor fylls med jord mix. Om växterna tillåts växa in mellan stenarna, kommer det att stärka väggarna. Växande rötter kommer att hindra jord från att bli löst, och kontrollera jorderosion.