Vad är grubbel Disorder?

March 28

En mystisk tillstånd som kallas grubbel sjukdom kan orsaka små barn - särskilt de tre månader gamla till toddler ålder - att upprepade gånger spy sin mat, bara att tugga det igen för ett nytt försök vid svälja. För en läkare att misstänka detta ätstörning, måste andra fysiska problem uteslutas. Om uppstötningar och rechewing sker regelbundet under en månad eller mer, dock kan en skadad börja förekommande och beteendeterapi måste ske för att motverka problemet.

Ett barn som lider av grubbel störning visas inte vara bestört av spyor. Han eller hon kommer bara tuggar det igen och försöka svälja det. Detta kan inträffa då och då för något litet barn bara lära sig att äta. Om det sker på ett nästan dagligen, men för flera veckor i rad, behövs läkarvård. Andra fysiska symptom av grubbel sjukdom inkluderar plötslig viktminskning, tandröta, illaluktande andedräkt, nariga läppar och sura uppstötningar. Enligt WebMD, karakteristiska rörelser som kröker ryggen, böja magen och luta huvudet bakåt kan vara tecken ett barn försöker att spy sin mat.

En läkare kan först misstänka andra villkor innan låsa in på grubbel oordning. Enligt National Institutes of Health, kan diafragmabråck orsaka små barn att ha regelbundna reflux problem. En annan störning som orsakar vanlig uppstötningar, kallad pylorusstenos, händer när ingången till tunntarmen från magsäcken är för liten.

Från och med 2011 är det fortfarande okänt vad som orsakar grubbel sjukdom, även om gemensamma prekursorer är vanvård, stress och missbruk. Studier har funnit att beteendeterapi är framgångsrik i att avsluta det tillstånd, som vanligtvis manifesterar sig omedelbart efter en måltid. Några tonåringar och vuxna har utvecklat den av okänd anledning också. Inga medicinska behandlingar har ännu varit framgångsrika i att bekämpa den.

Medicinska ingrepp behövs eftersom grubbel sjukdom kan orsaka fysiska problem som dehydrering, undernäring, letargi, immunbrist, andningsbesvär, kvävde utveckling, anemi och hormonell obalans. Blodprov kan snabbt avgöra den skada som har gjorts för att kroppen av sjukdom, men rådgivning behövs ofta - både individuella och familjesessioner - att avsluta sjukdomen själv. När barnen är mycket unga, kan detta tillvägagångssätt vara mycket tidskrävande. Läkare kan bara rekommendera regelbunden stimulering, kärleksfulla relationer och noggrann medicinsk observation.

  • Barnmisshandel och vanvård kan spela en roll i ett barns grubbel sjukdom.