Vad är en IV kateter?

March 7

En intravenös (IV) kateter är ett ihåligt rör som en läkare eller sjuksköterska kan trä igenom en ven för att ge en väg att administrera läkemedel och vätskor direkt i blodet. IV katetrar placeras vanligen i handen, armen eller benet. Ibland är de stöter på en av de interna eller externa jugularvenerna i nacken, eller i en ven under nyckelbenet eller i bröstet. Vissa katetrar är permanenta och hållas kvar under huden, medan andra är synliga kommer ut i huden, och oftast kvar för en bestämd tid.

Patienter som genomgår behandling för cancer, aids eller andra allvarliga medicinska tillstånd kan få en permanent intern IV kateter. Externa katetrar används ofta på patienter med allvarliga men akuta sjukdomar. De är också vanligt förekommande i kirurgi, för medicinering och anestesi. Vissa läkemedel och näringsämnen kan endast administreras intravenöst, så måste en kateter användas.

För att placera en IV-kateter, en läkare eller sjuksköterska rengör huden runt det område där röret kommer att placeras, och punkterar huden med en nål att få tillträde till venen. Han eller hon kommer då tråden katetern i venen och bifoga det till flexibel slang som vanligtvis går till en påse fylld med vätska eller läkemedel. Förfarandet för att placera katetern är vanligtvis relativt smärtfri, och de flesta patienter inte känna smärta eller obehag när röret är på plats.

Dessa enheter är säkra för de flesta patienter, men sjukvårdspersonal kan behöva söka alternativa platser att placera röret om huden kring gemensamma placeringsområden bränns, skadad eller infekterad. Merparten av tiden, gör en IV kateter inte orsaka ytterligare problem, men det måste hållas rena och sterila för att förhindra infektion. Rodnad, smärta, svullnad eller värme runt katetern är tecken på möjlig infektion och slangen kan avlägsnas helt eller flyttas till ett annat område hos patienter som upplever dessa symtom.

Slangen kan irritera det inre av venen, vilket får den att utlösa blodproppar. Dessa är vanligtvis små och ofarliga när katetern är i armen, handen, eller ben, och detta försvinner vanligen av sig själv. Ibland en IV kateter kan tränga igenom en ven helt och orsaka inre blödningar, som kallas ett hematom, som visas som ett blåmärke eller knöl på huden runt injektionsstället. De flesta hematom kräver ingen behandling och försvinner inom några dagar. I sällsynta fall kan en IV nål skada en nerv. För det mesta, nerver reparera sig själva inom några månader, men ibland kirurgi är nödvändigt att korrigera skadan.

  • Intravenösa katetrar är rör som vårdpersonal kan infoga i en patients ven för att administrera läkemedel och andra vätskor direkt i blodet.
  • En IV kateter.
  • En intravenös dropp fäster ofta till externa IV katetrar.