Vad är en Pantonstolen?

March 10

En Panton stol är en typ av stol designad av Verner Panton 1960-talet. Det är en fribärande konstruktion som ofta ser S-formad; stolen själv ursprungligen gjord av gjuten plast och moderna versioner är ofta gjorda av glasfiber. Stolen i sig kommer vanligtvis i solida färger och ett brett utbud av färger finns tillgängliga. Den Panton stol är ofta marknadsförs lika mycket som ett konstverk som det är en möbel, eftersom dess distinkt utseende är iögonfallande och helt unikt. Designen var på höjden av sin popularitet under 1960- och 1970-talet, och samtidigt inte lika populär som de en gång var, är stolarna fortfarande vanligt förekommande i hem över hela världen.

Verner Panton var en av Danmarks främsta formgivare, och han experimenterade med plast för att skapa många mönster av möbler. Han fokuserade på ljusa färger och svepande kurvor, samt mjuka linjer. Den Panton stol var kanske hans mest anmärkningsvärda designen, och det var populärt för två decennier eller mer innan den faller i glömska. Dess popularitet fick förnyad i början av 2000-talet, och stolarna är fortfarande tillverkas och säljs över hela världen.

Den Panton stol har en fribärande konstruktion, vilket betyder att det inte har fyra ben som traditionella stolar gör. Istället har den en bas som stödjer ett ben som sträcker sig till framsidan av sätet. Stolen sträcker sedan horisontellt och parallellt med basen, innan den övergår i rygg, vilket är vertikal och vinkelrät mot basen. En persons vikt stöds på sätet genom att balansera tyngden mot basen genom frontarmen. Designen kan, i vissa fall, låta Panton stol att flexa, vilket ger en gungande känsla. Starkare, tjockare material kommer att förhindra en sådan rörelse, vilket ger en stabil sittplattform.

Säte för Panton stol öses att öka komforten, och ryggstödet är gjuten samt att bättre stöd i komfort. Vissa ägare av Panton stol väljer att sätta en stoppad kudde på sätet för ännu mer komfort, men formen på stolen själv förhindrar oftast behovet av en sådan dämpning. Variationer på Panton stol har utvecklats, även om de är nästan aldrig marknadsförs under Panton namnet. Sådana konstruktioner ändra den ursprungliga S-formad design med vinklar, olika material, olika färger och även så kallade förbättringar på komfort nivå av stolen.

  • Verner Panton var en av Danmarks främsta formgivare, och han experimenterade med plast för att skapa många mönster av möbler.