Vad betyder "Death By tusen Cuts" Mean?

February 24

Death by tusen nedskärningar är en gammal form av kinesisk tortyr som bevarades i ikoniska svartvita fotografier. Denna form av tortyr, som ibland kallas långsam skivning, har olika betydelser beroende på sammanhang. Susan Sontag och Georges Bataille var intresserade av denna form av tortyr på grund av sambandet mellan smärta och extas, men många människor i företag och andra branscher hänvisar till denna typ av tortyr när man talar om smygande normalitet. Krypande normalitet är tanken att långsam förändring inte uppfattas som lika negativt som en stor förändring och att stora institutionella skift kan förekomma osynligt på detta sätt. En sista mening döden genom tusen nedskärningar är bokstavlig mening att en litet snitt inte kan vara skadlig, men tusen små nedskärningar kommer att döda en person.

Den form av tortyr som kallas döden genom tusen nedskärningar användes i Kina fram till 1905, då den avskaffades. Det var en smärtsam och långsam sätt att utföra en person, och det ansågs vara en allvarligare form av straff eftersom det, enligt konfucianska principer, skulle kroppen inte vara hela i livet efter detta. Foto hade uppfunnits före denna form av tortyr hade avskaffats, och fotografiska uppgifter om denna typ av avrättning utförs offentligt fortfarande existerar. Denna inspelning av tortyren spelat en stor roll i dess historiska betydelse, eftersom de flesta forskare som stött denna form av tortyr gjorde så genom sin fasansfulla fotografiska bevarande.

Medan andra användningar av frasen är relaterade till den urgamla kinesiska form av tortyr, är inte alla medvetet referera tortyr. Till exempel när en person i affärssamtal om döden genom tusen nedskärningar, han eller hon betyder vanligtvis att något långsamt förstörs istället för att förstöras på en gång. Det kan gälla många olika situationer, bland annat dela upp investeringar eller långsamt döda oppositionen. När det gäller strategi, är döden genom tusen nedskärningar av denna typ ofta hemliga, med den slutliga planen är känd endast för den person som gör nedskärningar.

Det är också möjligt att tala om döden genom tusen nedskärningar när man diskuterar idén om smygande normalitet, eller tanken att små förändringar över tiden verkar mindre farligt än en stor förändring. I vissa fall har det slutliga resultatet inte ens verkar stötande för den skadelidande. Ett liknande exempel vanligen används involverar kokning en groda, eftersom en groda förment endast kan detektera att temperaturen förändras, inte hur varmt eller kallt vatten är självständigt. Krypande normalitet är åtminstone delvis tillämplig på den kinesiska form av tortyr, även om det är oklart vad den psykologiska upplevelsen av denna form av döden måste vara.