Vad är vanliga orsaker till Domningar och svaghet?

October 11

Svaghet definieras som en minskning av styrkan av en eller flera muskler. Domningar är en ovanlig känsla eller, rättare sagt bristen på känsla, i en viss del av kroppen. Domningar och svaghet kan både generaliseras eller kände hela, eller lokaliserad till en viss del av kroppen. När domningar och svaghet pågå under en avsevärd tid, vare sig individuellt eller tillsammans, kan det vara resultatet av ett medicinskt tillstånd som kräver behandling, såsom multipel skleros, diabetes, eller karpaltunnelsyndrom.

Multipel skleros är en följd av en skadad myelinskidan, den del av kroppen som filtar och skyddar nervceller. När nervcellernas beskyddare skadas, nervimpulser bromsa eller stoppa helt. Nervskada i samband med multipel skleros är progressiv, och de som lider av sjukdomen kan ha symtom som påverkar olika delar av kroppen. Den relaterade domningar och svaghet är lokaliserad, beroende på vilka delar av kroppen påverkas.

Diabetiker producerar inte tillräckligt med insulin, ett hormon som produceras av bukspottkörteln för att kontrollera blodsockret, och vissa typ 1-diabetiker producerar inget insulin alls. Typ 2 diabetiker antingen inte producerar tillräckligt med insulin eller deras kroppar är resistenta mot det insulin som de producerar. Som en off-shoot av denna insulinbrist, människor med diabetes har högt blodsocker, vilket kan leda till allmän svaghet. När blodsockernivåerna inte konsekvent kontrolleras, blir resultatet ofta diabetesneuropati, som orsakar både lokaliserad svaghet och domningar i ben och armar. Detta är särskilt oroande, eftersom domningar hindrar diabetiker från att känna smärta i dessa områden, och de kanske inte inser att de har en skada som behöver behandling förrän det är för sent att reparera.

Panikattacker - plötslig extrem rädsla, ångest eller panik - kan vara extrem nog för att orsaka fysiska symptom. Svagheten i samband med en panikattack är i benen och ibland kallas "gelé ben." Domningar kan uppstå i händer och fötter när en person som lider av en panikattack hyperventilates.

Karpaltunnelsyndrom uppstår när mediannerven i handleden komprimeras i ett område som kallas karpaltunneln. Detta kan inträffa som ett resultat av repetitiva rörelseaktiviteter som involverar handleder och händer. En av de vanligaste syndarna är datoranvändning, särskilt keyboarding och mousing. Karpaltunnelsyndrom kan orsaka smärta, domningar och svaghet allvarlig nog för att kräva operation om mindre invasiva behandlingar inte fungerar.

En klämd nerv händer när nerverna är skadade eller skadas av komprimering, förträngning eller tryck. Domningar och försvagas av en klämd nerv är lokaliserade till det område där nerverna är skadade. Hypotyreos, resultatet av en brist på tyroidhormoner, resulterar i kroppens ämnesomsättning saktar ner. Associerad svaghet brukar generaliseras, medan domningar typiskt lokaliserad till händer och fötter.

  • Muskelsvaghet i handen kan hämma en individ från att utföra grundläggande uppgifter, som till exempel borsta tänderna.
  • Skriva på ett tangentbord kan vara svårt på handlederna, eventuellt försvårande Carpal tunnel problem.
  • En person som lider av en panikattack kan uppleva domningar i fötterna.
  • Multipel skleros kan orsaka domningar.
  • Ett barn som lider av muskelsvaghet kan drabbas av frekventa fall.
  • Domningar är ett vanligt tecken på dålig cirkulation i benen.
  • Svaghet kan beskrivas som en minskning av hållfastheten i en eller flera muskler i kroppen.
  • Domningar och svaghet är möjliga symtom på en panikattack.