Vad är Irish Cheddar?

October 3

Irländsk cheddar är vit cheddarost som görs i Irland, i allmänhet från irländsk mjölk. Denna typ av ost kan normalt inte användas i alla tillämpningar där cheddarost används. Det är vanligt i irländska-tema rätter, ost aptitretare och öl smaksatt makaroner och ost eller fondue. När de säljs utanför Irland, är denna typ av cheddar typiskt insvept annorlunda från den typiska omslag hittas på inhemsk färdigköpta cheddar. Denna ost är vanligtvis den mest erkända typ av ost från Irland och gör en regelbunden utseende på irländska-tema fester som de som på St Patricks Day.

Denna ost kan serveras på många sätt, som en del av en maträtt eller på kex som en enkel fika. Irländska cheddar bitar görs ibland i mjuka, bred smaksatt ost dips med aromer som whisky, bär, och öl. Ett vanligt användningsområde för denna typ av ost är att smälta det i en fondue som är smaksatt med irländsk öl, som äts genom att doppa bröd i smält ost.

I de flesta områden, några stora märken av irländsk cheddar visas på specialostar hyllan i livsmedelsbutiker som bär high-end och gourmetprodukter. Förpackningen på iriska gjorda cheddar ger den en distinkt utseende som skiljer det från andra cheddar ost. Medan de flesta färdigköpta cheddars är inslagna i genomskinlig plast, kan förpackningen på irländska sorter inkluderar vax, vax papper eller ogenomskinlig krympplast. Dessa ostar har inte en skorpa. Några specifika sorter av irländsk cheddar kallas av namnet på deras förpackningar, liksom irländska röda cheddar.

Liksom andra cheddar ost, är irländsk cheddar ost gjord på mjölk som ystas och knådas med salt för att dränera vassle innan ostmassan packas i block för åldrande. Knådning ostmassan med salt är en process som kallas cheddaring. Till skillnad från andra vanliga cheddars, är de flesta irländska cheddar ostar inte färgade, vilket ger dem en krämig vit, snarare än gul-orange, färg. Medan cheddar kan göras från obehandlad mjölk, är irländsk cheddar oftast tillverkad av pastöriserad mjölk.

De flesta människor är bekanta med ost är medvetna om irländsk cheddar. Denna ost är så välkänt utanför Irland att många irländska ost entusiaster har gjort insatser för att öka medvetenheten om andra typer av ost som produceras i Irland. Andra populära irländska ostar inkluderar Coolea, Gubbeen och Dubliner.

Denna typ av kan ha en mild smak, eller det kan vara potenta och skarpa. Cheddarost kan åldras i korthet, att producera en mild smak, eller åldern i över ett år för en Tanger och fränare ost smak. När det är åldern, är det ofta märkt som skarpt irländsk cheddar.

  • Flagga av Irland.
  • Irländsk cheddar är den mest välkända typen av ost från Irland.