Vad är Shavuot?

September 17

Shavuot är den judiska högtiden som firar givandet av de tio budorden till israeliterna. Det översätts som "veckor" och firas sju veckor efter påsk; också, firar det i slutet av veteskörden i Israel. Uttalas "Sha-voo-ot," semester infaller på den sjätte dagen i den hebreiska månaden Sivan, som vanligtvis faller runt slutet av maj. Det är ofta firas mellan Memorial Day och självständighetsdagen, och varar i en eller två dagar. Andra namn för Shavuot inkluderar Hag HaKatzir, vilket betyder "The Harvest Holiday" och Hag HaBikurim, som betyder "The Holiday i First Fruits."

På den första natten av Shavuot, judar observera traditionen av all-night studie av de tio budorden och förberedelse för att ta emot buden nästa morgon. Denna vaka är att replikera omständigheter där judarna erhöll ursprungligen buden.

Enligt traditionen israeli försov dagen Gud gav buden och det var nödvändigt för Gud att väcka dem. För att kompensera för detta, har judarna antog seden att återstående vaken hela natten före mottagande av buden. Under denna solnedgång till soluppgång vaka, judar ägnar sig åt studiet av buden och Talmud. Denna natt av lärande kallas Tikkun Leil Shavuot, vilket betyder "en akt av själv perfektion på natten av Shavuot." På själva dagen, tillbedjare samlas i synagogan för att höra läsningen av buden.

Seden att läsa Megalit Rut, eller boka av Ruth på engelska, sker också på den andra dagen av semestern. Generellt Ruts bok berättar om en judisk kvinna, Naomi och hennes icke-judiska dotter-in-law, Ruth. Noomi hade en sådan positiv inverkan på Ruth att när Ruths man dog beslöt Ruth att konvertera till judendomen. Omvandlingen av Ruth symboliserar det judiska folkets godkännande av buden. Den rymmer också betydelse eftersom Ruts bok sker under skördesäsongen.

En annan Shavuot traditionen är ätandet av mejeriprodukter. En förklaring till denna ritual är kopplingen till Israel, som beskrivs som "landet av mjölk och honung." En annan hebreiska legenden säger att innan buden gavs till Israels, gjorde judarna inte hålla kosher eller följ Kashrut - dietlagar. När de fått bud, var de också gett instruktioner om hur man slakta och förbereda köttet för att äta.

Efter att ha fått dessa instruktioner, fann de sig själva utan kosher redskap eller kött, eftersom deras köksredskap ansågs orena. Som ett resultat, valde de att konsumera mejeriprodukter, vilket krävs ingen förberedelser. Det är vanligt att judar att äta cheesecake och ost judiska för att fira den mottagande av buden.

Under semestern, många judar dekorera hemmet och synagogan med grenar och grönska. Detta symboliserar den lummiga floran av berget Sinai på dagen för den första Shavuot. Semestern är också förknippat med skörden av vete och frukt, och markerar den tradition av att föra den första skörden till templet som en show av tacksägelse.

  • En Savuot tradition är att konsumera mejeriprodukter.
  • Shavuot är en judisk helgdag som firar slutet på veteskörden i Israel.
  • På den första natten av Shavuot, judar observera traditionen av all-night studie av de tio budorden.
  • Per tradition, Shavout infaller den sjätte dagen i den hebreiska månaden Sivan.