Vad är en nasal Splint?

June 24

En nasal skena är en enhet som är avsedd speciellt för att passa in i eller på näsan för att ge stöd. Näsan består av brosk och ben, som kan brytas genom olyckor eller skador, eller den kan ändras under operation. När detta händer, är en skena ofta nödvändigt under en kort period under läkningsprocessen.

Vanligtvis kan en nasal skena göras från antingen plast eller metall. Beroende på vilken typ av kirurgi och där skenan behövs, kan materialet vara styv, halvstyv eller flexibel. De är ofta gjorda av metall, plast mjukt skum eller silikon. Metall spjälor är för utvärtes bruk och kan vadderad för komfort.

Förutom metall, skum eller stela plast spjälor är framförallt typen av nasal skena som är placerad över utsidan av näsan. Det primära syftet med styv, eller externa fixturen är att förhindra näsan från att röra sig och att hjälpa brosket bibehålla sin form efter kirurgi eller efter en skada. En patient som bär denna typ av skena måste hålla det på i upp till tio dagar. En extern nasal skena används ofta efter en näsplastik. Detta är en typ av kirurgiskt ingrepp som förändrar formen och totala utseendet hos personens näsa.

Flexiblare nasala spjälor är i allmänhet gjorda av en typ av mjuk plast eller silikon och är placerade inuti näsan i motsats till utsidan av det, för stabilitetens skull. Detta är vanligtvis nödvändigt när en procedur som kallas septumplastik utförs. Septumplastik är ett förfarande som sker på septumet, eller den del av näsan som delar de två näsborrar. Det är ofta utförs på näsor som har brutits eller om septum är avvikit. Skenan är insatt för att hjälpa till att hålla septum på rätt plats.

Ibland kan en person med börja ha svårt att andas genom näsan efter en mjuk nasal skena har satts in. Detta sker ofta om torkat blod börjar bygga upp på skenan. Han kan också uppleva ett visst obehag, särskilt om skenan hålls på plats av ett stygn i septum. Förutom komfort, kan han också märka en förändring i utseendet på näsan. Spjälor kan göra näsan verkar bredare än den faktiskt är, förändringen är dock bara tillfällig och när spjälor tas bort näsan kommer att återgå till sin normala storlek.

  • Nasal spjälor är oftast nödvändigt att behandla en bruten näsa.