Vad bör jag veta om Venezuela?

December 29

Bolivarianska republiken Venezuela, mer känd som bara Venezuela, har en befolkning på över 27 miljoner, fördelat på 353.841 kvadrat miles (916.445 km ²). Förutom den territoriella fastlandet, Venezuela äger flera öar på Karibiska havet, och har territoriella tvister med Guyana och Colombia. Upptäckt 1499 av spanska upptäcktsresande, Venezuela fick sitt namn eftersom upptäckts först såg litet flytande inhemska hem i floden, och tillhörande området med Venedig. Venezuela har inte blivit en självständig republik förrän 1830, efter att ha fått självständighet från Spanien och sedan från territorium Gran Colombia.

Venezuela har en extremt varierande ekosystem, med allt från slätter och våtmarker till kust och djungler. På grund av detta, dess klimat och fauna är också oerhört varierande, med några unika arter, såsom den gigantiska gnagare kapybara, inte finns någon annanstans i världen. Mycket av Venezuelas mark skyddas nu under olika internationella miljöavtal. Över 60 procent av Venezuelas befolkning är av blandras, ett resultat av århundraden av spanska kolonisatörer blandning med de infödda. Däremot är bara en procent av landets befolkning nu rent inhemsk.

Venezuela har en väletablerad historia av ekoturism. Resenärer från hela världen anländer varje år i Venezuela för att utforska sina många vattenfall, vandra dess djungler, och klättra Anderna toppar. Förutom sina 40 nationalparker, är en stor del av Venezuelas mark fortfarande outforskat och orörd.

Venezuela har genomfört nya utrikespolitik sedan senaste presidenten Hugo Chávez Frías, tog makten 1998. En del av hans politik omfattar en rad förändringar i sin relation med USA. Detta har lett till många konfrontationer, som Chavez initiativ att handla med Kuba, kapa militära band med USA, och köp av ett stort utbud av rysk gunpower. Den utrikespolitik Hugo Chávez gränsar ibland på personliga angrepp, med Chavez uttryckte sin motvilja mot George Bush, hans politik, och hans ministrar direkt. Chavez har också anklagat den amerikanska regeringen för hemlighet stödja insatser av rebeller som kortfattat störtade honom 2002.

  • Anderna sträcker sig in Venezuela.